Gazprom en ABN Amro bijna rond met megalening

KOPENHAGEN, 12 JUNI. Gazprom, het Russische nationale gasbedrijf, staat op het punt een overeenkomst met de banken ABN Amro en Goldman Sachs te tekenen voor een 'tussentijdse lening' van 1 miljard dollar. Dat maakte directievoorzitter Rem Viakhirev van Gazprom gisteren bekend in een gesprek met Nederlandse journalisten.

Viakhirev zei in een rede voor de wereldgasconferentie in Kopenhagen dat zijn bedrijf volop verwikkeld is in een reorganisatie en de afbetaling van belastingschulden aan de Russische staat. Met de Russische vice-premier Nemtsov was Viakhirev overeengekomen dat hij op eergisteren 1,2 miljard aan belastingschuld zou afbetalen. Daarvoor moet Gazprom extra geld op de Westerse kapitaalmarkt lenen, waarvoor ABN Amro en Goldman Sachs waren aangezocht. Maar vorige week werd de lening nog uitgesteld, volgens Viakhirev omdat hij ontevreden was over de voorwaarden die de banken voor kortlopend krediet stelden. “Het gaat nu alleen nog over technische details”, verklaarde hij gisteren, “we staan op het punt het aangepaste protocol te tekenen. Als dat vóór 20 juni rond is, kunnen we onze verplichting aan de staat nog op tijd nakomen.”

Vice-premier Nemtsov heeft Gazprom verplicht tot een snelle reorganisatie en vermindering van kosten. Tegen eind dit jaar moet het bedrijf zijn personeelsbezetting van 385.000 inkrimpen met 100.000 werknemers. Volgens de Gazprom-president gebeurt dat onder andere door alle dochterondernemingen die niet direct met gaswinning en gastransport te maken hebben te verzelfstandigen. Als voorbeelden noemde hij gisteren het ingenieurswerk en de belangen van Gazprom in de agrarische sector.

Tegelijk blijft Gazprom per jaar zeker 5 miljard dollar investeren in nieuwe gasprojecten om op termijn de export sterk op te voeren. Een nieuwe pijpleiding die aardgas van het Noord-Siberische schiereiland Jamal naar de Europese markt moet voeren zal in 2001 klaar zijn voor productie, verzekerde Viakhirev. Verder staan nieuwe gasprojecten in Zuid-Siberië, Centraal- en Oost-Rusland op stapel, waarmee het bedrijf de export naar Europa wil vergroten en die naar Azië op gang wil brengen.

De Nederlandse Gasunie verwacht dat het miljardenproject van Jamal zal worden uitgesteld, omdat de sterkste groei van de vraag naar aardgas zich voordoet in Zuid-Europa (Italië, Spanje) en Turkije. Deze landen, aldus Gasunie, kunnen veel goedkopere contracten krijgen voor gas uit Algerije, Libië, Iran en Turkmenistan.

    • Theo Westerwoudt