Gasunie bevordert apparatuur op gas

KOPENHAGEN, 12 JUNI. De Gasunie gaat samen met regionale energiebedrijven actief de markt op om huishoudens en bedrijven te laten overschakelen van elektrische op gasgestookte apparatuur. Daarmee kan een aanzienlijke energiebesparing worden bereikt, wordt het Nederlandse gasleidingennet beter benut en kan de afzet van aardgas licht toenemen.

In ieder huis kunnen 'gas-stopcontacten' worden gemonteerd, die het mogelijk maken gasgestookte ovens, vaatwassers en wasmachines te gebruiken, en eventueel een mini-warmtekrachtcentrale die zowel voor warmte als elektriciteit zorgt.

Technicus dr.ir. Q. Hoelen van Gasunie legde gisteren op de wereldgastentoonstelling in Kopenhagen uit dat het offensief van zijn bedrijf ook bedoeld is om op de grote, nieuwe locaties voor nieuwbouw in Nederland gasaansluitingen voor iedere woning te behouden. Op deze zogenoemde Vinex-locaties willen sommige energiebedrijven geen gasnet meer installeren. Door de nieuwe woningen collectief te verwarmen met elektrische warmtepompen en elektriciteit van zonnepanelen en windmolens te betrekken ontstaat een duurzamer energievoorziening. “Maar dit is aanzienlijk duurder”, aldus Hoelen, “en je moet altijd op de kosten letten”.

Bovendien vindt Gasunie het onjuist als bewoners op deze Vinex-locaties de keuze wordt ontnomen gebruik te maken van zuinige, gasgestookte apparatuur. Het direct gebruik van gas is in veel gevallen zuiniger dan elektriciteit, die eerst in centrales moet worden opgewekt en vervolgens gedistribueerd, waarbij verliezen optreden.

Samen met de energiedistributiebedrijven en fabrikanten van apparaten heeft Gasunie gasgestookte toestellen ontwikkeld. Zo brengt Miele eind dit jaar een gasgestookte wasdroger met schone brander op de markt die 35 procent efficiënter werkt dan een elektrisch apparaat. Eén 'droogbeurt' op elektrische stroom kost 80 cent en op gas 20 cent. Wasmachines die warm water uit de cv-ketel, een gasboiler of een speciaal 'hotfill'-apparaat gebruiken, leveren een halvering van de energiekosten op.

Bij gelijktijdige toepassing in woningen van alle gasgestookte apparatuur zou een besparing van meer dan 10 procent op de energierekening kunnen worden behaald, zegt de Gasunie.