Endemol duikelt door problemen bij klant HMG

AMSTERDAM, 12 JUNI. De koers van het aandeel Endemol is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met maximaal 3,40 gulden gezakt naar 43,50. Het amusementsconcern ondervindt een terugslag door de interne problemen bij haar belangrijkste klant, de Holland Media Groep (HMG).

AMSTERDAM Op een rustig Damrak was de koersval van Endemol de opvallendste beweging. Met de daling is de achteruitgang van gisteren voortgezet. Toen sloot Endemol op 46,90 gulden en dook daarmee voor het eerst onder de introductieprijs van 48 gulden. Na het hoogtepunt van 27 maart (63,20 gulden) ging het bergafwaarts met de koers van het aandeel. Endemol kreeg in december ook al een tegenslag. Dat was door het debacle rond de televisiezender Sport7.

Hoewel de omzetten vanochtend gering waren steeg de beursgraadmeter AEX-index 5,75 punten naar 832,90 rond één uur. De stijging was te danken aan het slotrecord op Wall Street van gisteren en een opvallende stijging van de dollarkoers met meer dan een cent. Daarnaast was de stijging van het aandeel Koninklijke Olie sterk van invloed. Die koers steeg maximaal 4,40 gulden naar 387,60.

Uitzondering op de magere omzetten was de handel in aandelen Aegon. Door de overname van de Amerikaanse verzekeraar Providian en de betaling daarvan in aandelen, is het aanbod van stukken uit de Verenigde Staten enorm toegenomen. Ondanks het grote aanbod won het Aegon-aandeel 1,50 op 144,40 gulden terwijl de verzekeraar gisteren nog een koersverlies van 3,90 gulden moest incasseren. Belangrijkste verliezer onder de hoofdfondsen was Hoogovens, dat 1,10 verloor op 103,50 gulden. Oorzaak is de uitgifte van 4 miljoen nieuwe aandelen, voortvloeiend uit een converteerbare obligatie, die leidt tot enige verwatering van de winst per aandeel. Vendex daalde 1,30 in waarde op 102 gulden. NEW YORK Wall Street heeft gisteren voor de vierde beursdag achtereen een record gevestigd. In een redelijk kalme handel steeg de Dow Jones-index met 36,56 punten tot 7575,83.

De handel ging onstuimig van start, met een stijging van de index met veertig punten in ongeveer een half uur. Daarna ging de vaart eruit, wat het gevolg was van enkele winstnemingen. Dat verbaasde de handelaren niet. Ze wezen erop dat de index de laatste vier beursdagen met bijna 270 punten is gestegen.

TOKIO De dollar is gisteren met ruim een cent gestegen na uitspraken van een Japanse topambtenaar. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid vanmorgen 1,9400 gulden na een slotkoers van 1,9295 gisteren. Vooral ten opzichte van de yen stijgt de dollar. In Amsterdam gingen vanochtend 114,50 yen in een dollar tegen 111,20 yen gisteren.

Volgens de topambtenaar van het Japanse ministerie van Financiën, Eisuke Sakakibara is de Japanse regering vastbesloten buitensporige fluctuaties op de wisselmarkt te voorkomen. Zijn opmerkingen sloegen op de jongste koersstijging van de yen tegenover de dollar.

Een sterke yen is volgens Sakakibara niet wenselijk. De dollar steeg meteen vier yen tot boven de 115 yen in Tokio.

Levendige handel zorgde in combinatie met de goedkopere yen op de effectenbeurs van Tokio voor een opleving. De Nikkei-index eindigde 274,53 punten hoger op 20.564,46.