Drie clubs delen koppositie na eerste nederlaag FC Zwolle

ROTTERDAM, 12 JUNI. Halverwege de nacompetitie staan in groep A FC Zwolle, RKC en Emmen gelijk. De drie clubs hebben ieder zes punten uit drie wedstrijden. Emmen bracht gisteravond Zwolle de eerste nederlaag (2-1) toe, RKC won met dezelfde uitslag bij het puntloze ADO Den Haag. In de andere poule won NEC de uitwedstrijd tegen VVV (3-2). De Nijmegenaren volgen het ongeslagen Go Ahead Eagles op drie punten. Zowel in Venlo als in Den Haag werd de wedstrijd voor tien minuten gestaakt wegens ongeregeldheden.

VVV-NEC was een hectisch duel. NEC leek een eenvoudige overwinning te behalen. Na zestien minuten stond de eredivisieclub al met 2-0 voor nadat VVV-keeper Kooiman de bal na een hoge voorzet in eigen doel had geslagen en Langerak met een schot had gescoord. In de tweede helft kwam VVV sterk terug. Volmer bracht de thuisclub met twee benutte strafschoppen op gelijke hoogte. NEC moest toen met tien man verder omdat Lok uit het veld werd gestuurd nadat hij de doorgebroken Evans had neergehaald.

Een NEC-supporter verstoorde vervolgens de wedstrijd. Hij klom over het hek en gaf de door NEC aan VVV uitgeleende spits Graef een kopstoot. Arbiter Van Vliet besloot tot een afkoelingsperiode en stuurde de spelers naar de kleedkamer. Na de hervatting verdiende VVV de zege, maar Graef en Hofman raakten de paal. Invaller Van Eijkeren bezorgde twee minuten voor tijd NEC de gelukkige 3-2 uit een strafschop. NEC-voorzitter Van Delft kondigde na afloop aan dat hij er voor zal zorgen dat de betreffende toeschouwer een stadionverbod van een jaar krijgt. Go Ahead, dat dinsdag met 3-2 van Cambuur won, gaat in deze groep ongeslagen aan de leiding.

Emmen kwam in de andere poule snel op voorsprong tegen Zwolle, dat zijn eerste twee duels had gewonnen. Van Oostrum zorgde voor 1-0 en 2-0. Vlak voor rust bracht Kromheer Zwolle dichterbij. Zwolle-trainer Everse moest het laatste kwartier vanaf de tribune volgen. Scheidsrechter Jol stuurde hem weg wegens aanmerkingen op de leiding.

RKC stond in het Haagse Zuiderpark ook al binnen een kwartier op 2-0. Van Arum uit een strafschop en Brands zorgden voor de treffers. De sterkere eredivisieclub verzuimde daarna verder uit te lopen. Daardoor kon ADO Den Haag twaalf minuten na rust terugkomen via invaller Iliohan. Nadat een supporter op het veld verscheen, staakte scheidsrechter Luinge de wedstrijd voor tien minuten. In de stand kwam na de hervatting geen verandering meer.