D66 minder zetelverlies met Borst

DEN HAAG, 12 JUNI. D66 groeit in de opiniepeilingen sinds minister Borst van Volksgezondheid is aangewezen als lijsttrekker bij de Tweede-Kamerverkiezingen van volgend jaar. De afgelopen twee weken scoorde de partij flink hoger dan in de maanden ervoor. Intern wordt al gesproken van een Borst-effect.

Als er afgelopen week verkiezingen waren gehouden, was D66 uitgekomen op 18 à 19 zetels, zo blijkt uit cijfers van het bureau Inter/View. Vergeleken met het huidige aantal zetels (24) is dat voor D66 nog altijd een stevig verlies, maar in de maanden ervoor schommelde het verlies voor de Democraten rond de 10 zetels.

Fractieleider Wolffensperger zei nog vorige week naar aanleiding van die aanhoudend slechte peilingen dat D66 niet meedoet aan voortzetting van de paarse coalitie als ze volgend jaar zo klein uit de verkiezingen komt. “D66 moet bij stemmingen nodig zijn voor het halen van een meerderheid”, verklaarde hij tegenover het Parool. Die uitlatingen werden later overigens gerelativeerd door de leider van D66, Van Mierlo. Intern toonden vooraanstaande D66'ers zich ongelukkig over de uitlatingen van Wolffensperger.

PvdA en VVD gaan nog steeds gelijk op. Beide partijen staan in de peiling van Inter/View op 39 zetels.