Celstraffen geëist na vuurgevecht tussen Joegoslaven

ARNHEM, 12 JUNI. Voor de rechtbank in Arnhem zijn gisteren gevangenisstraffen van twee tot zes jaar geëist tegen vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij in het Joegoslavische restaurant De Balkan in Wageningen. Bij het vuurgevecht, dat plaatshad tijdens een feest in de nacht van oud op nieuw, kwamen drie mensen om het leven.

Tegen de twee hoofdverdachten, de 31-jarige Dejan S. en de 28-jarige Tomas V., eiste officier van justitie K. Visser respectievelijk acht en zes jaar. De aanstichter van de schietpartij, de 26-jarige Mitar C., werd tijdens de schotenwisseling door Dejan doodgeschoten, wat door de verdachte gisteren tijdens de zitting werd toegegeven. De overige drie verdachten hoorden 5, 2,5 en 2 jaar cel tegen zich eisen.

De feestavond, waar zo'n tachtig Joegoslaven uit het gehele land aanwezig waren, verloopt in eerste instantie zoals veel oudejaarsavonden: met harde muziek, luid gezang en veel drank. Dat verandert als op zeker moment de 26-jarige Mitar C. de zaak betreedt. Aan enkele tafels ontstaat enige paniek. Mitar was een oude bekende, hij had drie jaar daarvoor een van de mensen aan deze tafel, Alexander A., tijdens een ruzie in zijn been geschoten. In allerijl wordt een tafelgenoot op pad gestuurd om in Amsterdam een pistool te gaan halen.

Maar Mitar houdt zich in eerste instantie rustig: hij zingt en danst, en gooit bij wijze van verstrooiing af en toe wat vuurwerk door de zaak. Na middernacht escaleert de zaak plotseling. Onverwachts trekt Mitar een pistool, loopt naar de tafels toe waar het groepje van Alexander zit, en schiet zonder een waarschuwing van dichtbij op een van de gasten, Petro Tasewski, die al zingend op de knie van Dejan S. zit. Tasewski valt dood op de grond. Aan het tafeltje springt Darko Vujosevic op. Hij heeft het pistool gekregen dat eerder op de avond opgehaald is, en begint een kort vuurgevecht met Mitar. Darko verliest: ook hij wordt ter plekke doodgeschoten. Op dat moment is de chaos in het restaurant al compleet: mensen rennen gillend naar buiten of verstoppen zich onder de tafels.

Dejan S. was achter een pilaar in de buurt van Darko gaan staan en pakt diens pistool als deze is neergeschoten. Plotseling komt hij achter de pilaar vandaan en schiet op Mitar. Zijn wapen weigert echter. Hij laadt door, en schiet dan Mitar neer. Diens wapen, zo blijkt achteraf, is op dat moment al leeg. Als Mitar op de grond ligt, schiet Dejan hem van dichtbij nog twee keer in de rug en verlaat dan het restaurant. Twee van zijn vrienden slaan en schoppen nog op Mitar in. Er worden onder andere flessen en een stoel op zijn hoofd en rug kapotgeslagen. Mitar overlijdt enige tijd later in het ziekenhuis.

De hele schietpartij duurt 41 seconden, zo is goed te zien op de videofilm die toevallig door een aanwezige muziekband van de avond gemaakt is. De opnames vormen belangrijke bewijslast, zo zei officier van justitie Visser gisteren, ook al omdat maar weinigen van de tachtig destijds aanwezigen durven te getuigen, omdat ze bang zijn voor represailles. De achtergrond van de schietpartij bleef onduidelijk. Ging het hier om een afrekening tussen twee rivaliserende Joegoslavische bendes, die handelden in drugs en wapens? Het was een van de verklaringen die gisteren werden gegeven.

Zeker is dat de schietpartij grote gevolgen heeft gehad. Een broer van verdachte Alexander A. - die met een stoel en een stuk hout heeft ingeslagen op Mitar, en hem vervolgens met een vork in de nek stak - is twee weken geleden met een pistool bedreigd door een broer van Mitar, zo liet Alexander weten. Ook in het voormalige Joegoslavië hebben de twee groeperingen al wederzijdse aanslagen gepleegd. Volgens officier van justitie Visser is het duidelijk: er is die nacht sprake geweest van een afrekening, waarbij door de verschillende schutters op 'koelbloedige en professionele' wijze werd gereageerd.

Uitspraak op woensdag 25 juni.