Bliksemtransfer De Goey naar Gullits Chelsea

ROTTERDAM, 12 JUNI. Doelman Ed de Goey vertrekt naar Chelsea, de club van speler-trainer Ruud Gullit. Feyenoord bereikte gisteren een akkoord met de Engelse bekerhouder over de afkoopsom. De 30-jarige keeper tekende daarna meteen in Londen een vijfjarig contract, met een eenzijdige club-optie van nog één seizoen. De miljoenentransactie in Londen droeg alle kenmerken van een bliksemtransfer.

De Goey had met Feyenoord al mondelinge overeenstemming bereikt over een nieuw contract tot 2001. De Rotterdamse club kon derhalve een forse vergoedingssom vragen. Volgens Engelse bronnen gaat het om een bedrag van 2,25 miljoen pond (6,75 miljoen gulden). Feyenoord-voorzitter Van den Herik wilde die cijfers niet bevestigen. “Maar het is wel verreweg de grootste spelersdeal van Feyenoord sinds de start van het betaalde voetbal”, zei hij in Engeland.

Van den Herik vond de transfer geen felicitatie waard. “Natuurlijk niet”, bromde hij in de microfoon van Radio Rijnmond. “Het is niet leuk één van je belangrijkste spelers te verkopen. Maar de afkoopsom vergoedt veel. Met dat geld kunnen we in elk geval onze cashflow een andere kleur geven.”

De Goey, die ook bij andere clubs in Engeland en Spanje in de belangstelling stond, gaf summier commentaar op zijn transfer. “Mijn droom is uitgekomen”, bekende hij. “Ik heb altijd graag in de Engelse competitie willen spelen. De aanwezigheid van Gullit bij Chelsea gaf voor mij de doorslag.”

De Goey ontmoette zijn nieuwe trainer vorige week tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zuid-Afrika in Johannesburg. De trainer van Chelsea was vol lof over het optreden van de ervaren doelman, maar repte toen nog met geen woord over een mogelijke transfer. Pas dinsdag hoorde De Goey van zijn zaakwaarnemer Lagendijk dat Chelsea serieuze interesse toonde. “Ed maakt nu een grote financiële stap in zijn carrière”, gaf Lagendijk aan.

De Goey is de derde publiekslieveling die De Kuip vaarwel zegt. Eerder namen Ronald Koeman (stopt) en Gaston Taument (naar Benfica) afscheid van het legioen. Tomek Iwan en Clemens Zwijnenberg zoeken nog een andere club. Feyenoord heeft voorlopig alleen Paul Bosvelt (FC Twente) en Igor Kornejev (Heerenveen) als versterking van de selectie gecontracteerd. Feyenoord zoekt nog een spits.

De transfer van De Goey heeft de instemming van trainer Arie Haan. De Groningse coach benadrukte na de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (2-1) dat hij zowel bij aan- als verkoop van spelers een veto-recht heeft. “Maar Haan was niet blij”, gaf Van den Herik toe.

Feyenoord gokt voor de komende jaren op tweede doelman Jerzy Dudek. De 24-jarige Pool trad vorig jaar zomer in dienst van Feyenoord. Hij maakte vorige week tijdens een oefentoernooi in China een goede indruk. “We gaan nog wel een andere doelman aantrekken”, liet Van den Herik weten. “Samen moeten ze het dan maar uitvechten.”

De Goey debuteerde op 23 maart 1986 in het betaalde voetbal bij Sparta. Vier jaar later stapte de doelman over naar Feyenoord. In De Kuip maakte hij naam en bedachten de supporters de strijdkreet Say-Oeh-Ah-Ed-de-Goey. Op 16 december 1992 verdedigde hij voor de eerste keer het doel van het Nederlands elftal.

Na het WK in de Verenigde Staten (1994) raakte De Goey zijn vaste plaats kwijt aan Edwin van der Sar (Ajax). Hij speelde begin deze maand in en tegen Zuid-Afrika zijn 29ste interland, bij absentie van zijn concurrent. De Goey won de landstitel (1993) en de SuperCup (1991) alsmede vier keer de KNVB-beker. Door het vertrek van De Goey is verdediger Henk Fräser nog de laatste speler uit de kampioensselectie van de toenmalige trainer Willem van Hanegem. (ANP)