Blangé bij Treviso herenigd met Zwerver

ROTTERDAM, 12 JUNI. Volleyballer Peter Blangé keert terug naar Italië en gaat daar bij Sisley Treviso spelen. Daardoor wordt de 32-jarige spelverdeler herenigd met Ron Zwerver, die al vier jaar bij de club speelt. “Zo kunnen we mooi samen onze carrière afsluiten. We zijn ook samen begonnen”, zegt Blangé, die eerder vijf jaar bij Parma speelde en in die periode twee keer kampioen van Italië werd.

Blangé, aanvoerder van de gouden olympische ploeg in Atlanta, had nog een doorlopende verbintenis bij Moerser SC. Met de voorzitter van de Duitse club bereikte hij gisteren echter een akkoord over ontbinding van zijn contract. “Ik had moeite met het niveau van het Duitse volleybal. Dat was lager dan ik gewend ben. Ik loop onbewust de kantjes er vanaf. Nu ben ik weer terug op het hoogste niveau. Ik had niet verwacht dat ik zo'n kans nog zou krijgen.”

De hereniging met Zwerver doet Blangé veel plezier. “We kennen elkaar als onze broekzak. Het zal erg vertrouwd zijn. Het leuke is dat Zwerver en ik zes jaar geleden al eens hebben geprobeerd om bij Milan terecht te komen. Maar dat lukte toen niet.”

Blangé werd na de Italiaanse play-offs voor het eerst benaderd door Treviso. De club met de hoogste begroting in de Serie A had zowel naast het kampioenschap als de Europa Cup gegrepen. Er heerste vooral ontevredenheid over het spel van spelverdeler Tofoli. Mede op advies van Zwerver werd toen besloten de veel langere Blangé (2,05 meter) te polsen. “Ze willen meer blokkracht. Dat kan ik ze bieden”, aldus de Voorburger.

Aanvankelijk reageerde Blangé negatief op het aanbod uit Treviso. Hij wilde komend seizoen liever dichter bij Nederland verblijven omdat zijn vriendin in november hoopt te bevallen. Blangé: “Een dag later werd ik al teruggebeld en verleende de club mij tot kerst alle medewerking. Ik mag naar huis vliegen als dat nodig is. Toen heb ik ja gezegd.” Treviso bood Blangé aanvankelijk een tweejarig contract aan, maar de speler wilde zelf liever een verbintenis voor één seizoen, met een optie voor een tweede. “Ik heb daarmee een slag om de arm gehouden. Ik wil eerst eens kijken hoe het gaat. Bovendien lopen van veel spelers, ook van Zwerver, de contracten over een jaar af. Het is maar de vraag wat er dan gebeurt.”

Blangé heeft nog niet besloten wanneer hij zijn loopbaan beëindigt. Hij blijft beschikbaar voor de nationale ploeg. Momenteel speelt hij weliswaar niet mee in de wedstrijden voor de World League, maar hij is wel beschikbaar voor de WK-kwalificatie (augustus) en het EK (september).

Ook een andere Nederlandse volleyballer, Ronald Zoodsma, vertrekt bij Moerser SC. De Fries tekende gisteren een contract voor twee jaar bij Remote Zwolle.

    • Hans Klippus