Bij Peugeot verdwijnen 2800 banen

ROTTERDAM, 12 JUNI. Peugeot schrapt het komende jaar ruim 2800 arbeidsplaatsten. Dat heeft de Franse autofabrikant gisteren bekendgemaakt. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. De aankondiging volgt op de onrust rond de sluiting van de Renaultfabriek in het Belgische Vilvoorde.

Peugeot liet de ondernemingsraad van het bedrijf weten dat er dit jaar en in de eerste helft van volgend jaar 2.816 banen zullen verdwijnen. Door vrijwillige vervroegde uittreding en arbeidstijdverkorting moet de afslanking van de onderneming worden bereikt. Vandaag worden de plannen door de ondernemingsraden in alle Franse Peugeotfabrieken besproken.

Niettemin hebben de plannen van Peugeot tot grote onrust onder het personeel geleid. Evenals concurrent Renault ziet Peugeot zijn verkopen op de thuismarkt scherp teruglopen. Beide fabrikanten worden in de automobielwereld niet beschouwd als 'global players'.

De stagnerende verkopen in Europa nopen met name de Franse fabrikanten tot scherpe bezuinigingsmaatregelen. Voor Renault was dat onder meer een reden om uit de geldverslindende autorensport in de Formule I te stappen. Renault maakt onder meer motoren voor het succesvolle team van Frank Williams. Peugeot voorziet het team van Jordan van motoren. Vorig jaar gingen er bij Peugeot al 1.760 banen verloren. Er werken nu nog 49.500 mensen. In 1980 waren dat er nog 96.000.

De aankondiging van de nieuwe reorganisatie bij Peugeot is een tegenvaller voor de nieuwe Franse regering van premier Jospin, die tijdens de verkiezingen beloofde 750.000 nieuwe arbeidsplaatsen te zullen scheppen. Woordvoerders van zijn ministerie lieten gisteravond echter weten dat de regering de plannen van Peugeot niet zal tegenwerken. Wel oefent de Franse regering druk uit op Renault om de fabriek in het Belgische Vilvoorde niet te sluiten. De Franse overheid bezit 46 procent van de aandelen in Renault.

Peugeot houdt zich volgens premier Jospin aan de regels door de plannen met zijn werknemers te bespreken en een afvloeiingsregeling te bieden. “Er is voor ons dus geen enkele reden om in te grijpen”, aldus een regeringswoordvoerder.

Onder regeringsdruk zegde de Renaultdirectie toe dat er een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd zal worden naar de toekomstmogelijkheden om de fabriek in Vilvoorde open te houden. Het onderzoek zal eind juni afgerond zijn.