Arbo-wet

Volgens schouwburg-directeur J. Knopper kunnen de theaters sluiten als de Arbo-wet per januari 1998 doorgaat, want de wet is opgesteld voor het bedrijfsleven en niet voor theaters.

Het doel van de Arbeidsomstandighedenwet is werkgevers te verplichten een arbeidsomstandighedenbeleid te voeren dat onder meer gericht is op de zorg voor veiligheid, gezondheid en welzijn in verband met arbeid. Daar kan Knopper toch niet op tegen zijn, zeker niet voor mensen die buitengewoon hard werken, zonder op het horloge te kijken. Om dan het argument te gebruiken “dat is altijd goed gegaan,..”, is weinig visionair voor een directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Dat het in het verleden toereikend bleek is maar gelukkig, maar geen garantie voor de toekomst.

De Arbo-wet is er om ervoor te zorgen dat de toegewijde medewerkers van Knopper toegewijd kunnen blijven, überhaupt medewerker kunnen blijven. Orkestbakken kunnen voorzien worden van afscherming, spots van breukvrije kappen, of wordt de put in het theater ook pas gedempt nadat er een ongeluk voorgevallen is.

Juist Knopper, als directeur van (de vereniging van) directies van schouwburgen en concertgebouwen zou het voortouw moeten nemen om de Arbo-wet in het theater in te voeren. Met de juiste hulpmiddelen en zonder ongelukken en (ziekte)verzuim zal een arbeidsjaar minder kostbaar blijken, ook voor Knopper, en de Arbo-wet helpt daarbij.

    • S.T. Kuners Of Koenders