Abdoesjaparov opnieuw beste sprinter in Dauphiné

BEAUMES-DE-VENISE, 12 JUNI. De wielrenner Djamolidin Abdoesjaparov heeft gisteren de derde etappe van de Franse wielerwedstrijd Dauphiné Libéré gewonnen. De renner uit Oezbekistan, die ook al de eerste rit op zijn naam had gebracht, zegevierde in Beaumes-de-Venise in de massasprint.

Na afloop werd de Franse sprinter Frédéric Moncassin gediskwalificeerd omdat hij de Duitser Rolf Aldag een kopstoot had gegeven. De 33-jarige Abdoesjaparov bleef de Italiaan Giovanni Lombardi (tweede) en de Fransman Damien Nazon (derde) voor. Beste Nederlander was Jans Koerts, die als tiende eindigde maar door het schrappen van Moncassin (achtste) naar de negende positie steeg. Erik Dekker werd vijftiende in de 208 kilometer lange etappe die van start ging in Le Puy-en-Velay.

De Rus Vjatsjeslav Ekimov behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van twaalf seconden op de Zwitser Alex Zülle, die dinsdag ernstig ten val kwam. Hagenaar Michael Boogerd staat vijfde op twintig seconden.

Na afloop van de wedstrijd vlogen Moncassin en Aldag elkaar in de haren. Moncassin was woedend omdat hij van oordeel was dat Aldag hem in de sprint opzettelijk de doorgang had belemmerd. De Fransman wilde hem een vuistslag geven, maar hij miste. Vervolgens deelde de wielrenner een rake kopstoot uit.

Aldag overweegt een aanklacht wegens mishandeling in te dienen bij de politie. De Duitser liep bij het voorval een wond aan zijn neus op. (Reuter)