Zware strijd bij vliegveld Brazzaville

BRAZZAVILLE/ PARIJS, 11 JUNI. In de buurt van de luchthaven van de Congolese hoofdstad Brazzaville werd vanochtend zware strijd geleverd tussen het regeringsleger dat trouw is aan president Pascal Lissouba en de Cobra-militie van zijn marxistische voorganger Denis Sassou-Nguesso.

Brazzaville is al bijna een week toneel van een gewapende machtsstrijd tussen de twee rivalen, die begon toen regeringstroepen Sassou-Nguesso's woning omsingelde in een poging zijn militie te ontwapenen voorafgaand aan de komende presidentsverkiezingen.

Franse staatsburgers die gisteren uit Congo werden geëvacueerd, spraken van “een werkelijke slachtpartij”, waarbij de straten bezaaid liggen met lijken. Zij zeiden dat de strijd vooral veel slachtoffers maakt onder burgers. “Gebouwen zijn compleet verwoest. De stad biedt een desolate aanblik”, aldus geëvacueerde Fransen. “Er wordt geschoten met zware mortieren. Huizen en kantoren worden geplunderd en in brand gestoken. Alles ligt plat.”

De Franse regering heeft vanochtend besloten haar militaire aanwezigheid in Brazzaville met nog eens 400 man te versterken en op in totaal 1.200 te brengen. De Franse troepenmacht is voornamelijk bedoeld om buitenlandse staatsburgers te beschermen. De militaire transportvliegtuigen die de versterkingen aanvoeren, nemen buitenlanders die het land willen verlaten mee terug. Sinds maandag heeft het Franse luchtleger ongeveer 1.700 buitenlanders van Brazzaville naar Libreville in Gabon overgebracht.

President Omar Bongo van Gabon heeft zijn aanbod om te bemiddelen tussen Lissouba en Sassou-Nguesso herhaald, en de twee voorgesteld vertegenwoordigers naar Libreville te sturen “om de mogelijkheden van een rechtvaardige en duurzame vrede te onderzoeken”. Volgens een communiqué stelt Bongo, schoonzoon van Sassou-Nguesso, echter als voorwaarde dat eerst een staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

Sassou-Nguesso, die een groot deel van het centrum van Brazzaville in handen heeft, heeft echter geëist dat Lissouba dan eerst moet erkennen agressor te zijn. Lissouba op zijn beurt beschuldigde zijn tegenstander er gisteren juist van verantwoordelijk te zijn voor de gevechten in Brazzaville. Volgens Lissouba is Sassou-Nguesso “bang voor de democratie”. “Als deze meneer besluit de vijandelijkheden te staken, is hij immers verplicht zijn wapens in te leveren.” (AFP, Reuter)