'Weer exclusief leveringscontract voor Boeing'

NEW YORK, 11 JUNI. Boeing heeft volgens de Amerikaanse krant The New York Times opnieuw een exclusief leveringscontract gesloten. Dit keer gaat het om Continental Airlines, die in een periode van twintig jaar 35 vliegtuigen bij Boeing koopt.

De 35 toestellen zijn volgens de officiële prijzen ongeveer drie miljard dollar waard, maar Continental zou ruim voor de ondertekening van het langlopende leveringscontract wel een fikse korting hebben gekregen. De maatschappij heeft een optie genomen op meer vliegtuigen. De Europese vliegtuigfabrikant Airbus was ook in de race voor de order. Een woordvoerder van Airbus sprak in een reactie van een “tegen concurrentie gerichte stap”.

Eerder sloot Boeing veel grotere exclusieve leveringscontracten met American Airlines en Delta Air Lines. De Europese Commissie heeft forse kritiek geuit op de overeenkomsten. Commissaris Van Miert (mededinging) onderzoekt ook een voorgenomen fusie van Boeing met McDonnel Douglas, die de veruit grootste vliegtuigbouwer ter wereld oplevert. Van Miert heeft al laten weten het samengaan als absoluut onaanvaardbaar te betitelen. (KRF, ANP)