VS bezorgd, dollar daalt; Verdubbeling handelsoverschot van Japan

TOKIO, 11 JUNI. Het Japanse overschot op de lopende rekening is in de maand april verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. De koers van de dollar ging vanmorgen in een reactie omlaag, nadat de VS bezorgdheid hadden geuit over het oplopende overschot.

Het overschot bedroeg in april 1.092 miljard yen (18 miljard gulden), zo maakte het Japanse ministerie van Financiën vanmorgen bekend. Dit is een stijging van 92,7 procent vergeleken met april vorig jaar. Na een gestage daling van het overschot in de afgelopen twee jaar, is dit de tweede opeenvolgende maand dat het overschot weer stijgt. Economen schrijven de stijging toe aan de verhoging van de BTW per 1 april, die leidde tot een zwakkere vraag naar consumptiegoederen, waaronder ook importgoederen. Tegelijkertijd groeide de export naar de VS door de sterkte van de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse handelsafgevaardigde Charlene Barshefsky zei gisteravond in New York al dat ze het stijgende overschot “verontrustend” vindt. De Amerikaanse onderminister van Financiën Lawrence Summers verklaarde dat de Japanse regering moet zorgen voor economisch herstel geleid door binnenlandse vraag en niet de wereld moet opzadelen met handelsoverschotten, die de economische groei elders belemmeren.

Tegelijk met de bekendmaking van de cijfers is de yen vandaag in Tokio gestegen tot een niveau dat voor het laatst zeven maanden geleden werd gehaald. De dollar kwam vanmorgen op een koers van 110,97 yen, terwijl een koers rond de 115 de laatste tijd gebruikelijk was.

De invloedrijke Eisuke Sakakibara, directeur-generaal voor internationale financiën op het Japanse ministerie van Financiën, zei vandaag in een reactie dat “zowel een overdreven zwakke, als een overdreven sterke yen onwelkom is”.

Naar verluidt speculeren valutahandelaren op de noodzaak voor Japan om met een duurdere yen het oplopen van het handelsoverschot tegen te gaan, ook al hebben Amerikaanse functionarissen de afgelopen tijd gesteld dat ze de koers van de yen niet voor handelspolitieke doeleinden willen gebruiken. Over anderhalve week komen in het Amerikaanse Denver de landen van de G7 (de zeven rijke industrielanden) bijeen. De handel met Japan zal op de top een gespreksonderwerp worden, zo luidt de verwachting.

    • Hans van der Lugt