Vier jaar en tbs voor moord met hakbijlen

ROTTERDAM, 11 JUNI. De rechtbank in Arnhem heeft een 19-jarige man veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens zijn aandeel in de dubbele moord op een echtpaar uit Bennekom. De officier van justitie had acht jaar en tbs geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte twee mensen, die hij nooit eerder had gezien, van het leven heeft beroofd op bizarre en nauwelijks voorstelbare wijze. Hij pleegde de moord samen met zijn 18-jarige vriendin, de dochter van de vermoorde man. Zij lokten de vader met valse voorwendselen naar buiten en hakten vervolgens met bijlen op hem in. De verdachte ging vervolgens het huis binnen en vermoordde op dezelfde wijze de stiefmoeder van zijn vriendin. “Dat was niet nodig geweest”, stelde zij bij het proces. Zij sprak van een 'communicatiefout'. Tegen haar werd twee weken geleden vijf jaar en tbs geëist. De rechtbank hield de zaak echter opnieuw aan omdat het meisje een nog een contra-expertise moet ondergaan. Zij moet 10 september opnieuw voorkomen.

“Bij zijn handelen heeft verdachte zich volledig laten leiden door de niet erg gedetailleerde en concrete mededelingen van zijn vriendin over vermeende incest. Enig kritisch vermogen heeft verdachte ten opzichte van die mededelingen niet getoond”, aldus het vonnis. Beide verdachten zeiden tijdens de zitting dat zij uit wraak voor de gepleegde incest gehandeld hadden. “Het ging mij erom dat mijn vader weg moest en die tijd was nu gekomen.” Een dag voor haar achttiende verjaardag trok het stel naar Bennekom en bracht het echtpaar volgens de officier “op beestachtige” wijze om het leven.

Omdat de verdachte volgens de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, heeft de rechtbank geen langdurige gevangenisstraf opgelegd. De advocaat van de verdachte had de rechtbank gevraagd zijn cliënt in het geheel ontoerekeningsvatbaar te verklaren en dientengevolge geen straf op te leggen. De rechtbank heeft dat beroep verworpen omdat zij de feiten daarvoor te ernstig vindt en het oordeel van de psychiaters heeft overgenomen dat er verschillende momenten en mogelijkheden waren om af te zien van de moordplannen.