Twaalfjarige dichteres op Poetry International

ROTTERDAM, 11 JUNI. De 12-jarige Nieuw-Zeelandse dichteres Laura Ranger zal op 15 juni tijdens Poetry International in Rotterdam optreden. Zij is de jongste van de zeven jeugdige dichters van na 1960 die in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg hun verzen voordragen.

De anderen zijn Dirk van Bastelaere, Lavinia Greenlaw, René Huigen, Adilia Lopes, Raoul Schrott en Christophe Tarkos. In totaal treden tijdens de 28ste Poetry, die 14 juni begint, 35 dichters uit Europa, Amerika, Afrika en Azië op. De Verenigde Staten staan, met onder anderen de Amerikaanse dichter Charles Simic, dit jaar centraal.

Laura Ranger schreef haar eerste gedichtje 'Sands' toen ze zes was. Het viel niet alleen haar ouders en onderwijzers op: het belandde in het Amerikaanse jeugdblad Stone Soup. Voor haar tweede gedicht 'Autumn Leaves' kreeg ze de gedeelde eerste prijs van een landelijke poëziewedstrijd in Nieuw-Zeeland.

Twee jaar geleden verscheen haar eerste bundel: Laura's Poems, een verzameling van 44 gedichten die ze tussen haar zesde en negende jaar had geschreven. Er gingen 20.000 exemplaren over de toonbank, een extreem hoog aantal voor een gedichtenbundel. Bij De Bezige Bij verschijnt deze maand een Nederlandse vertaling op de markt, waarin regels voorkomen als: “Ik zou de grasmaaiers/ willen afschaffen/ dan kon ik rennen/ en gaan liggen en me verstoppen/ in het hoge gras.”

Poetry International heeft voor het eerst plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Voorheen werd het evenement gehouden in de Doelen, maar deze zaal werd als minder geschikt beschouwd voor poëzievoordrachten. (ANP)