Stet attractief voor Unisource

ROTTERDAM, 11 JUNI. De Italiaanse telecommaatschappij Stet is de belangrijkste kandidaat voor overname van Retevisión, de toekomstige tweede telefoonmaatschappij in Spanje. Als Stet Retevisión zou overnemen wordt het een aantrekkelijkere partner voor de internationale telecomalliantie Unisource (onder meer PTT Telecom), waarin Stet naar verluid zou willen deelnemen.

De Britse zakenkrant de Financial Times meldt vanmorgen dat Stet, in handen van de Italiaanse staat, een bod heeft uitgebracht op Retevisión van ruim 116 miljard peseta (omstreeks 1,5 miljard gulden). Stet overtreft in samenwerking met het Spaanse energiebedrijf Endesa een rivaliserend bod met 40 procent. Dat is een bod van een consortium van Banco Central Hispano, France Télécom en het Amerikaanse Sprint. Ook het Duitse Mannesmann heeft interesse getoond samen met Unisource (PTT Telecom, Swiss Telecom en het Zweedse Stet) maar zich teruggetrokken. Stet zou de Spaanse partner Telefónica van Unisource kunnen vervangen die in april vertrok naar Concert, het produkt van een fusie tussen British Telecom en het Amerikaanse MCI.

Retvisión (1200 werknemers) is Spanjes belangrijkste kabelmaatschappij. Het wil gaan concurreren met Telefónica als de Spaanse markt is geliberaliseerd. Dat gebeurt 11 maanden na de liberalisering van de telecommarkten van de meeste andere lidstaten per 1 januari 1998.

Onze correspondent in Rome voegt hieraan toe: In een strategisch en politiek akkoord met Servië heeft de Italiaanse telecommunicatieholding Stet besloten 29 procent van Telekom Serbia te kopen. Het Griekse telecommunicatiebedrijf Ote neemt een belang van 20 procent. Servië krijgt in totaal 1,6 miljard mark van Italië en Griekenland, ongeveer 1,9 miljard gulden. Voor Belgrado is het de belangrijkste commerciële operatie van de afgelopen tien jaar. Servië wil het geld gebruiken om de economie te stimuleren, met name de export.

“Er is geen diplomatieke druk uitgeoefend tegen dit akkoord,” zei de Servische minister van privatisering, Milan Beko. Daarmee ontkende hij berichten dat Washington zou hebben geprobeerd de overeenkomst tegen te houden. Rome is tegen een volledig isolement van de Servische leider Milosevic, uit angst dat chaos in Belgrado tot nieuw geweld in de Balkan leidt.

Stet probeert in verscheidene landen uit te breiden. In Brazilië wordt geprobeerd met het Amerikaanse AT&T en met de Braziliaanse tv-groep Globo een netwerk voor draadloze telefonie te kopen dat wordt geprivatiseerd. Stet heeft verder belangen in Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk, Argentinië, Chili en Bolivia. Het Italiaanse bedrijf heeft ook nog steeds belangstelling voor een belang in het Russische telecommuncatiebedrijf Svyazinvest. De Italiaanse minister van Schatkist, Ciampi, zei maandag dat de eerder uitgestelde privatisering van Stet in oktober plaatsvindt.