Rechters in verboden gesprek met Turks leger

ANKARA, 11 JUNI. De Turkse legerstaf heeft gisteren in de eerste van een serie van drie voorlichtingsbijeenkomsten de rechterlijke macht geïnformeerd over de groeiende invloed van de politieke islam, die volgens het leger is uitgegroeid tot de belangrijkste bedreiging van het seculiere Turkije.

De islamitische minister van Justitie, Sevket Kazan, had de bijeenkomst verboden, maar desondanks gaven ruim 400 rechters en andere juridische functionarissen gehoor aan de dwingende oproep van de legerstaf. “We zijn niet in dienst van de minister, maar in dienst van het seculiere Turkije”, zo rechtvaardigden ze hun komst. Kazan beet in het parlement boos van zich af. “Ik ben geen vogelverschrikker”, riep hij woedend. “Er zijn wetten in dit land waaraan iedereen zich moet houden, ook de rechters.”

De confrontatie tussen Kazan en de legerstaf symboliseert de groeiende polarisatie in Turkije tussen de aanhangers van de politieke islam en de seculiere meerderheid sinds het aan de macht komen midden vorig jaar van de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij. Behalve op het islamitische onderwijs en de islamitische organisaties richt de woede van de legerstaf zich nu ook tegen de islamitische ondernemers, die de politieke islam financieren. Als de militairen hun zin krijgen worden deze geboycot.