Parretti moet betalen in MGM-affaire

LOS ANGELES / PARIJS, 11 JUNI. Een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië heeft de voortvluchtige Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,4 miljard dollar (2,7 miljard gulden) in verband met de overneming van filmstudio MGM in 1990. Het gaat om een definitief oordeel.

Parretti kocht MGM met een lening van 1,3 miljard dollar van de Nederlandse dochter van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De Italiaan kwam zijn financiële verplichtingen niet na en veroorzaakte een chaos bij MGM. De filmstudio kwam vervolgens eerst in handen van Crédit Lyonnais en later van de staatshoudstermaatschappij Consortium de Realisation (CDR), die was opgericht om Crédit Lyonnais te verlossen van slechte activa.

CDR nam ook de vordering van Credit Lyonnais Bank Nederland over. Het bedrag van 1,4 miljard dollar omvat 376 miljoen dollar aan rente. Een woordvoerder van CDR erkende gisteren dat het moeilijk zal zijn het geld te innen, omdat Parretti sinds januari spoorloos is, nadat hij in de VS op borgtocht was vrijgelaten.

Volgens de rechter in Californië moet Parretti de schadevergoeding betalen wegens fraude bij het verkrijgen van de lening van Crédit Lyonnais en het “plunderen” van MGM. CDR verkocht de filmstudio vorig jaar voor 1,3 miljard dollar aan een groep onder leiding van MGM-topman Frank Mancuso, die de steun had van miljardair Kirk Kerkorian. (Reuter, KRF)