Munitiefabriek De Kruithoorn gaat volgend jaar dicht

's-HERTOGENBOSCH, 11 JUNI. De munitiefabriek De Kruithoorn in 's-Hertogenbosch gaat volgend jaar dicht. Daarmee verliezen 148 mensen hun baan. Het niet doorgaan van een order uit Zuid-Korea is de directe aanleiding voor de sluiting, maar de fabriek kampte al sinds in 1989 de ontspanning in de wereld met de val van de Berlijnse Muur werd ingezet met grote problemen.

De werknemers en de vakbonden hebben onthutst gereageerd op de sluiting, die gisteren door directeur F. Birkenkamp werd bekendgemaakt. De Kruithoorn, onderdeel van het Duitse concern Rheinmetall, leed het laatste jaar een verlies van 31,7 miljoen gulden. Ook de omzet liep steeds verder terug. Rheinmetall wilde van De Kruithoorn af.

In de afgelopen 10 jaar zijn al vijf reorganisaties doorgevoerd die het personeelsbestand al terugbrachten van 700 tot 148 vaste plaatsen op dit moment. Vakbondsman A. Anthonis van de Industriebond FNV zei “volslagen verrast” te zijn door de sluiting. “Ik zeg niet dat de directie liegt, maar ik wil toch wel een betere cijfermatige onderbouwing van dit besluit voor ik ermee akkoord ga.” Zijn collega's van de Unie en van het CNV zeiden dat de directie huns inziens al het mogelijke heeft gedaan om de zaak overeind te houden, maar ze merkten op: “Dit soort besluiten wordt mede bepaald door de politiek.”

De werknemers reageerden gisteren ontsteld op het nieuws. Nadat ze een witte enveloppe hadden gekregen waarin hun het ontslag was meegedeeld kregen ze voor de rest van de dag vrij.

De komende weken zal bekeken worden hoeveel mensen er nodig zijn om de lopende orders af te werken. Directeur Birkenkamp zei ook dat hij zal proberen de nog rendabele onderdelen van de fabriek te verkopen, maar hij wil daarmee geen valse hoop wekken. Hij zei al zijn hoop te hebben gevestigd op een “enorme order” uit Zuid-Korea die echter werd afgeblazen. De Kruithoorn leverde vooral aan de Duitse en Nederlandse defensie. Gesprekken die sinds 1988 werden gevoerd om met andere fabrieken samen te werken mislukten, aldus de directeur.

De gemeente 's-Hertogenbosch is weliswaar teleurgesteld over het verlies van werkgelegenheid, maar is van de andere kant ook blij dat de munitiefabriek verdwijnt. De fabriek was voor de verdere ontwikkeling van de stad op deze plek een sta-in-de-weg wegens de veiligheidszone die eromheen in acht moest worden gehouden.