Met Vendex wil het op beurs niet erg meer lukken

AMSTERDAM, 11 JUNI. Vendex trok vanochtend de meeste aandacht op een stille effectenbeurs. Sinds het detailhandelsconcern een minderheidsbelang in de dienstengroep Vedior naar de beurs heeft gebracht wil het niet echt meer lukken op de beurs. Nu ging er weer 2,40 af van de koers op 103,20.

AMSTERDAM Handelaren maakten vanochtend gewag van “een doodstille handel” op de beurs. Duidelijke signalen die de koersen in beweging konden brengen waren er niet. De dollar noteerde wat lager, terwijl de obligatiemarkt er prijshoudend bij lag. Aan de voortgaande stijging van Wall Street werd voorbijgegaan. De AEX-index begon wat beter, maar tegen het middaguur was er een verlies van 2,39 punten op 828,38.

De handel werd volgens handelaren tevens belemmerd door de constatering van Het Financieele Dagblad vanochtend dat de ontwikkeling van de winst van de bedrijven in schril contrast staat tot de ontwikkeling van de beurskoersen. De AEX is vorig jaar gestegen met 33 procent, terwijl de beursgenoteerde bedrijven hun winst in dezelfde periode slechts hebben kunnen opvoeren met 8 procent.

De koers van Ahold (dat morgenochtend met kwartaalcijfers komt) ging 80 cent omhoog naar 155,80 gulden door het gerucht dat het bedrijf op het punt staat weer een belangrijke overname te doen. Concurrent De Boer Unigro haakte aan met een winst van 1,10 gulden op 74,20. Baan ging 80 cent omlaag naar 114,60. ASM Lithography ging 1,50 omlaag naar 94,30.

Verzekeraar Aegon moest 2,90 inleveren op 143,90. DSM zakte 1,20 weg naar 192,50. Philips raakte 1,40 kwijt op 115,60, Randstad 1,50 op 197 gulden en Stork 90 cent op 85,50. Koninklijke Olie zakte 90 cent naar 381,80. Handelshuis Hagemeyer steeg een gulden naar 97,80.

Ook op de lokale markt was het stil. Tekenend daarvoor was dat Textielgroep Twenthe niet verder kwam dan een advieskoers van 36 gulden. Dinsdag was er tevergeefs 38 gulden voor het fonds geboden. In zadenhandelaar Alanheri kwam het nu wel tot handel. Na het advies van 26 gulden gisteren werd gehandeld op 30 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten teruggezakt na het herstel van gisteren. De dollar noteerde 1,9220 gulden, ongeveer driekwart cent minder dan de slotkoers gisteren van 1,9290.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren voor de derde achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde steeg met 60,77 punten tot 7539,27, het eerste slot boven de grens van 7500.

De Dow Jones-index stond de hele dag ruim in de plus. Handelaren schreven dat vooral toe aan het optimisme over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. De Dow kwam op een maximale winst te staan van 93 punten. Een flink deel daarvan ging verloren door een terugval op de obligatiemarkt. Technologie- en luchtvaartfondsen deden het relatief slecht.

Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers aan het eind van de handel op 1,9325.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio veroorzaakte de waardedaling van de dollar flinke koersverliezen wegens de negatieve gevolgen voor de exportmogelijkheden van het Japanse bedrijfsleven. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 242,62 punten (bijna 1,2 procent) tot 20.289,93.