Kohl wil Roemenië als lid van de NAVO

BRUSSEL, 11 JUNI. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, steunt toetreding van Roemenië tot de NAVO. Dat bleek gisteren op een bijeenkomst van de Europese christen-democratische regeringsleiders in Straatsburg.

“Iedereen, vooral de regeringsleiders, steunden de Roemeense kandidatuur”, aldus de Belgische oud-premier Wilfried Martens na afloop van de bijeenkomst ter voorbereiding van de Eurotop volgende week in Amsterdam. Het is de eerste keer dat Kohl zich openlijk achter de kandidatuur van Roemenië schaart. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, sprak zich al eerder uit voor lidmaatschap van Roemenië.

Op een NAVO-top begin juli in Madrid wordt besloten welke landen uit Midden- en Oost-Europa kunnen toetreden tot het atlantisch bondgenootschap. De Verenigde Staten willen het aantal beperken tot Polen, Hongarije en Tsjechië. Vooral de zuidelijke NAVO-landen, maar ook België en Luxemburg, dringen aan op uitbreiding met vijf landen, inclusief Roemenië en Slovenië. Een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, heeft nog geen officieel standpunt bepaald.

Het lobbyen van Slovenië en Roemenië is in volle gang. Deze week nog ontmoette de Sloveense ambassadeur in Brussel, Boris Cizelj, de Nederlandse ambassadeur bij de NAVO. Het lidmaatschap van Slovenië werd gisteren in Straatsburg niet besproken, aldus Martens. Roemenië krijgt met name steun van Frankrijk dat culturele banden heeft met Boekarest .