Irak dwarsboomt inspecties van VN

NEW YORK, 11 JUNI. De Iraakse autoriteiten hebben vorige week viermaal ingegrepen in inspectievluchten van de Verenigde Naties boven Irak. Daarbij werden volgens een klacht van de Speciale Commissie van de VN die toeziet op de ontwapening van het land (UNSCOM), bemanningen en toestellen in gevaar gebracht.

Onder andere vloog, volgens een brief van UNSCOM-hoofd Rolf Ekeus aan de Veiligheidsraad van de VN, een Iraakse helikopter in het spoor van een VN-toestel. Een andere Iraakse helikopter vloog zo dicht naast een VN-toestel dat de rotors bijna in elkaar kwamen. “Dergelijke acties hadden tot gevolg dat de missies (van de VN) moesten worden beëindigd zonder dat ze hun taak hadden voltooid.” De Veiligheidsraad spreekt vandaag over de klachten van Ekeus. (AP)