Graf minstens vier maanden uitgeschakeld

ROTTERDAM, 11 JUNI. Steffi Graf is gisteren in een privé-kliniek in Wenen aan haar linkerknie geopereerd. De Duitse tennisster staat vier tot zes maanden buitenspel. Door de blessure kan Graf haar titels op Wimbledon en Flushing Meadow niet verdedigen.

De 27-jarige Graf verloor vorige week in de kwartfinales op Roland Garros van de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer. Een dag later werd ze onderzocht in Wenen. Er bleek sprake van zwevend kraakbeen en een gedeeltelijk afgescheurde kruisband. De noodzakelijke operatie nam ruim twee uur in beslag. “Ik heb de verzekering dat de ingreep is geslaagd”, liet Graf na afloop van de operatie weten. “De doktoren hebben mij verzekerd dat ik met intensieve fysiotherapie binnen zes maanden weer op de baan sta.”

Graf kreeg vorig jaar op Wimbledon last van haar kniegewricht. In het najaar van 1996 onderging ze een kijkoperatie. De revalidatie duurde honderd dagen. Tijdens de Australian Open, waarin ze eveneens van Coetzer verloor, speelde ze met een ontstoken teen. Graf richtte zich vervolgens op de Europese toernooien. Op Roland Garros keerde de pijn terug. “Door de operatie kan ik weer pijnvrij en gezond terugkeren in het tennis”, sprak Graf gisteren. “Het is lang geleden dat ik zonder pijn heb gespeeld.”

Graf, die in tien jaar 21 grandslamtitels won, is teleurgesteld dat ze haar titels op Wimbledon en de US Open niet kan verdedigen. “Ik had vooral heel graag op Wimbledon gespeeld. Dat neemt een apart plaatsje in mijn hart.” Graf heeft het grastoernooi in Londen zeven keer gewonnen.

Wimbledon-kampioen Richard Krajicek maakte gisteren een succesvolle rentree op gras. Twee weken voor het begin van 's werelds grootste tennisevenement bereikte Krajicek de tweede ronde van het toernooi in het Duitse Halle. Hij versloeg de Amerikaan Joshua Eagle in twee sets: 6-1, 6-1. Halle geldt met Queens en Rosmalen als een ideale voorbereiding op Wimbledon.

Sjeng Schalken werd gisteren uitgeschakeld in Halle. Hij verloor kansloos van de Rus Jevgeni Kafelnikov, die twee dagen eerder op Roland Garros de dubbelfinale speelde op gravel. Schalken won twee games van de als eerste geplaatst Kafelnikov: 6-0, 6-2. Paul Haarhuis behaalde een verrassende zege op de Oekraïener Andrei Medvedev: 7-6, 6-3.

In het toernooi van Queens werd Jan Siemerink in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlander was niet opgewassen tegen de Fransman Simian: 6-4, 6-0.