Geen hulp van VS voor 'nazigedrag' Palestijns Gezag

WASHINGTON, 11 JUNI. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft gisteren gedreigd om Amerikaanse hulp aan het Palestijnse Gezag te blokkeren dat zich “als nazi's” zou gedragen door Palestijnen te laten vermoorden die land aan Israeliërs verkopen.

In een desbetreffend, zij het niet bindend, amendement op wetgeving werden de moorden op in totaal drie Palestijnse landhandelaars vervolgens veroordeeld.

Gingrich en een reeks andere sprekers in het Huis van Afgevaardigden haalden Israelische berichten aan over de moorden op de drie landhandelaars en beschuldigingen dat daarbij de Palestijnse veiligheidsdiensten waren betrokken. “Dit is het soort activiteit dat wij met nazi's identificeren. Dit is het soort racistische activiteit dat deze planeet afkeurenswaardig en onaanvaardbaar acht.”

De Palestijnse minister van Justitie, Freih Abu Medeen, verklaarde begin vorige maand dat Palestijnen die land aan joden verkochten, zouden worden terechtgesteld. Zijn uitspraak had te maken met de zeer gevoelige kwestie Har Homa, een berg in Arabisch Oost-Jeruzalem waar Israel een joodse wijk bouwt. De Israelische politie zegt zeker vier Palestijnse veiligheidsfunctionarissen vast te houden in verband met de daaropvolgende moorden op de drie landhandelaars. Het Palestijnse Gezag ontkent echter elke betrokkenheid. Wel is vandaag in opdracht van de Palestijnse leider Yasser Arafat het hoofd van zijn militaire inlichtingendienst in Ramallah gearresteerd, die volgens radio Israel bij de moorden betrokken is. (Reuter, AP, AFP)