Filippijnse president Ramos mag zich niet laten herverkiezen

SINGAPORE, 11 JUNI. Fidel Ramos mag na de verkiezingen in mei volgend jaar niet nog eens zes jaar president van de Filippijnen zijn. Aanhangers van Ramos zagen hun hoop op verlenging van zijn ambtstermijn gisteren vervliegen toen de Filippijnse Hoge Raad besloot de voor herverkiezing noodzakelijke verandering van de grondwet tegen te houden.

Sinds Ferdinand Marcos in 1986 zijn land ontvluchtte voor een volksrevolutie, is grondwettelijk vastgelegd dat een president in de Filippijnen maximaal één termijn van zes jaar mag dienen.

Het besluit van de Hoge Raad maakt een einde aan een periode van speculatie en onzekerheid over de toekomst van de Filippijnen. “Dit is een welkome ontwikkeling. De kwestie de termijn van president Ramos te verlengen begon de mensen te polariseren en dreigde op een ongunstige manier de doeltreffendheid van ons staatshoofd te beïnvloeden”, schreef de Manila Standard.

Ramos heeft zelf herhaaldelijk gezegd dat hij geen tweede termijn als president wilde. Maar tegelijkertijd liet Ramos zijn supporters rustig lobbyen voor zijn herverkiezing. “Ik zal niemand tegenhouden om een amendement in de grondwet aan te vragen, want dat is nou net de basis van de Filippijnse democratie waarvoor we gevochten hebben”, zei de voormalig generaal en neef van oud-president Marcos vorig jaar.

Miriam Santiago, die met minimaal verschil de verkiezingen in 1992 van Ramos verloor, toonde zich verheugd over het besluit van de Hoge Raad: “Hiermee sturen we een belangrijk signaal naar de investeerders in ons land: politieke stabiliteit is verzekerd voor nu en de nabije toekomst!” Santiago is één van de ruim tien kandidaten die zich hebben opgeworpen als opvolger van Ramos. Wie het lijstje potentiële presidenten bekijkt, begrijpt waarom de roep om nog zes jaar Ramos de afgelopen maanden zo is gegroeid: er zit geen voor de hand liggende keuze voor opvolging tussen.

De kandidaten variëren van Joseph Estrada - de huidige vice-president en voormalig filmacteur die in de avonduren bijles economie krijgt om de gunsten van het bedrijfsleven te winnen - tot Gloria Macapagal-Arroyo, econome en dochter van een oud-president, die de steun van het volk hoopt te winnen door een cabaretier als running-mate te kiezen.

Veel van de uitslag van de presidentsverkiezingen volgend voorjaar hangt af van de steun die Fidel Ramos straks zal uitspreken voor een van de kandidaten.

De populaire president, die zijn land politieke stabiliteit bracht en via grootscheepse privatisering de 'zieke man van Azië' omtoverde tot één van de snelst groeiende economieën in het Verre Oosten, draagt naar eigen zeggen een shortlist met een paar namen in de borstzak van zijn 'barong tagalog', het uit ananasdraden geweven traditionele Filippijnse overhemd.

Fidel Ramos werd in mei 1992 gekozen tot president. Hij is de opvolger van Corazon Aquino die op 25 februari 1986 werd beëdigd als president, vlak na het gedwongen vertrek van Marcos. Ramos werd toen benoemd tot stafchef van de strijdkrachten.

    • Max Christern