Eneco komt met uniek koelproject

DEN HAAG, 11 JUNI. Het Zuid-Hollandse energiebedrijf Eneco neemt op 16 juni het grootste koelingproject van Europa in gebruik, dat werkt met koude uit de grond. Vanuit vijf aangelegde putten wordt grondwater opgepompt om kantoorgebouwen in het gebied De Resident in Den Haag te koelen. Voorlopig gaat het alleen om het complex van het ministerie van VROM. Later krijgen de in aanbouw zijnde kantoren (Zürich, Castilia en Helicon) een zelfde systeem.

In het gesloten circuit wordt grondwater van 8 graden uit vijf putten omhoog gehaald om daarna via een leidingnet de kantoren te koelen. Het water geeft daar koelte af en wordt vervolgens (bij 14,5 graden) opgeslagen in vijf andere putten. Als de buitentemperatuur weer daalt, gaat het water naar koeltorens op de daken van de kantoren om daar in de buitenlucht weer af te koelen. Het afgekoelde water gaat weer de grond in, om vervolgens tijdens de eerst volgdende zomer weer gebouwen te kunnen koelen.

Volgens woordvoerder De Ruijter van Eneco wordt steeds hetzelfde water gebruikt. “We onttrekken dus geen water aan de grond. Het komt uit een zandlaag van 20 tot 65 meter diep.” (ANP)