Ekimov nieuwe leider in Dauphiné Libéré, Zülle licht gewond

ROTTERDAM, 11 JUNI. De Russische wielrenner Vjatsjeslav Ekimov heeft gisteren de tweede etappe van de Dauphiné Liberé gewonnen. De coureur van de Amerikaanse US Postal-formatie kreeg ook de gele leiderstrui omgehangen. Ekimov onttroonde de Brit Chris Boardman. De Zwitser Alex Zülle liep kneuzingen en schaafwonden op.

De etappe van Le Puy naar Velay over 216 kilometer kwam tot leven op de laatste klim, circa 25 kilometer van de finish. Boardman, houder van het werelduurrecord, kon het hoge tempo van de koplopers niet volgen en zou uiteindelijk veertig seconden verspelen op ritwinnaar Ekimov. In de kopgroep bevonden zich behalve Boardman alle favorieten voor de eindzege.

De Nederlander Michael Boogerd werd vergezeld door onder anderen de Spanjaard Olano en de Zwitsers Laurent Dufaux en Zülle. Ekimov was in de sprint sneller dan Fransen Chanteur en Virenque. Boogerd finishte als negende in dezelfde tijd. In het algemeen klassement staat de Hagenaar op de vijfde plaats, met achttien seconden achterstand op Ekimov.

Voor Zülle eindigde de tweede etappe in de Franse rittenkoers ongelukkig. Hij raakte door een val in de laatste kilometer op achterstand en fietste met een bebloed lichaam over de finish. Onderzoek in het ziekenhuis van Le Puy wees uit dat Zülle niets heeft gebroken en geen ribben heeft gekneusd. Hij kon vanmorgen gewoon aan de start verschijnen. Aangezien hij in de laatste kilometer ten val kwam, kreeg hij gisteren dezelfde tijd toegewezen als zijn concurrenten.

De valpartij van Zülle ontlokte de Franse kampioen Stephane Heulot stevige kritiek. “Het traject was in de slotkilometers gevaarlijk. Maar dat interesseert niemand. We moeten wel voor onze gezondheid bloedcontroles ondergaan. Maar niemand staat er bij stil aan welke risico's we onderweg worden blootgesteld.”

Achttien coureurs van drie verschillende ploegen werden gisteren gecontroleerd op hun hematocrietwaarde. De bloedcontroleurs van de internationale wielrenunie (UCI) stelden geen waarde boven de vijftig procent vast. Het bloedonderzoek bij wielerwedstijden geldt als een gezondheidscontrole. De UCI hoopt hierdoor het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO op te sporen.