Doorbraak Woods heeft Normans ego flink beschadigd

In Bethesda begint morgen het US Open golftoernooi. Voor de oude rot Greg Norman is minder belangstelling dan voor de nieuwe ster Tiger Woods.

BETHESDA, 11 JUNI. De gemiddelde golfer moeten hard werken om roem te vergaren. Als hij eenmaal bekend is, moeten hij evengoed zijn best doen om zich te blijven concentreren op de sportbeoefening. Vraag het maar aan Tiger Woods, vraag het aan Greg Norman, hoofdrolspelers bij de US Open.

Meer dan een decennium lang was Norman de glamour guy van het golf, de man die door alle fans werd achtervolgd, degene met wie alle verslaggevers een interview wilden. Voor Norman stonden de bedrijven in de rij. Hij moest hun produkten aanprijzen.

De 21-jarige Woods, in april winnaar van de Masters, heeft die rol van Norman inmiddels overgenomen. Norman staat niet langer in de schijnwerpers en in sommige opzichten heeft dat zijn enorme ego meer beschadigd dan de verpletterende nederlaag die Nick Faldo hem vorig jaar op de Masters toebracht.

Zelfs toen Norman vorig jaar in de slotfase van de Masters kansloos was, was hij nog steeds de man om wie alles draaide. Met zijn blonde manen en zijn opvallende strohoed kreeg hij destijds in Augusta meer aandacht dan Faldo, die als keurig gekapte en geklede Engelsman minder tot de verbeelding spreekt. Ongeacht de zes Major-titels die hij op zijn naam heeft geschreven.

De opmars van Woods, de eerste belangrijke zwarte golfer, heeft Norman naar de achtergrond verdrongen. Hij kwam alleen nog prominent in het nieuws toen de Amerikaanse president Clinton in zijn woning van de trap viel. Toch beweert Norman dat hij blij is met de opkomst van Woods. De Australiër kan zich nu volledig op golf kan concentreren.

“Ik vind het geweldig”, zei Norman gisteren tijdens een persconferentie op de Congressional Country Club. “I love it, I really do. Het is altijd prettig om iemand in de buurt te hebben die een beetje druk van je schouders kan wegnemen.” Norman heeft dit jaar nog weinig gespeeld. Maar de afgelopen twee weken maakte hij een sterke indruk en misschien kan hij profiteren van alle aandacht die er voor Woods is.

“Neem van mij aan”, zei Norman gisteren, “dat ik helemaal niet jaloers ben op Tiger Woods. Ik benijd hem niet. Ik heet hem hier van harte welkom.” Norman is oprecht, maar in zijn woorden klinkt ook een verlangen door. Misschien mist hij het licht van de schijnwerpers meer dan hij wil toegeven.

Ook zijn daden wijzen daarop. Omdat hij in de buurt van Washington is, bracht Norman met zijn gezin maandag een bezoek aan zijn goede vriend Clinton. De media werd daarvan tot in details op de hoogte gebracht. Later op de dag deed Norman inkopen. Voor zestig miljoen gulden kocht hij een Boeing 737 met daarin kantoren, vergadervertrekken, een woonkamer en een fitnesszaaltje. Norman maakte het nieuws bekend op een drukbezochte persconferentie. (AP)