Commissie zaak-Dutroux schort werk op na 'lekken'

BRUSSEL, 11 JUNI. De Belgische parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux heeft de werkzaamheden opgeschort. Dit besluit werd genomen nadat Vlaams Blok-parlementariër Gerolf Annemans bekende dat hij informatie naar de pers heeft doorgespeeld.

De commissie-Dutroux, die onlangs rapport uitbracht over wat misliep in het onderzoek naar verdwenen kinderen, onderzoekt nu of kinderontvoerder Marc Dutroux bescherming genoot van politie, justitie of politici.

Annemans deed zijn onthulling afgelopen weekeinde op een Vlaams Blok-congres. Hij zei daar dat hij “wel eens een aantal keren gelekt had naar de pers”. Volgens de socialist Renaat Landuyt, eveneens lid van de commissie, wilde Annemans op die manier compenseren dat hij zich in de commissie niet kon profileren als extremist.

Net vorige week keurde het Belgische parlement een reglement goed dat bepaalt dat parlementariërs uit een onderzoekscommissie moeten stappen als ze vertrouwelijke informatie lekken. De commissie zal de werkzaamheden pas hervatten als duidelijk is of er tegen Annemans, die momenteel in Londen zit, een sanctie komt. In Gent is gisteren een zware brand uitgebroken in het secretariaat van het Vlaams Blok en het Vlaams-nationalistisch café Huis De Roeland. Daarbij raakte een meisje licht gewond. Justitie is er bijna zeker van dat het gaat om brandstichting. Voor het café hadden regelmatig gevechten plaats.