Call-girls en de Franse belangen

PARIJS, 11 JUNI. De Franse politie heeft een netwerk van dure call-girls opgerold die onder anderen royalty uit Arabische Golfstaten van dienst waren. Centrale figuur daarbij zou de ex-kapitein van de Gendarmerie Paul Barril zijn, die al in verscheidene schandalen een hoofdrol heeft gespeeld en nu onder andere zorg draagt voor de veiligheid van de oud-emir van Qatar, sjeik Hamad ibn Khalifa al-Thani.

De Franse krant Le Monde meldde maandag dat de Franse regering niet gelukkig is met het onderzoek omdat dat van invloed zou kunnen zijn op de Franse handelsbelangen in de Golfstaten. Volgens Le Monde heeft het bureau van de Parijs openbare aanklager het onderzoek door rechter Frédéric N'Guyen aan banden gelegd.

In opdracht van rechter N'Guyen werd gisteren niettemin huiszoeking verricht in het luxueuze Parijse hotel Le Crillon, waar sjeik Hamad verblijft. Bovendien werd Barril verhoord door de zedenbrigade. Verscheidene prostituées en een Libanese tussenpersoon die inmiddels zijn opgepakt, hebben Barril ervan beschuldigd Marokkaanse prostituées naar de Franse Rivièra te hebben overgebracht om rijke persoonlijkheden uit de Golf te amuseren.

Barril (51), die de interventie-eenheid van de Gendarmerie heeft geleid tot hij in verband met een schandaal werd ontslagen, schreef in 1985 in zijn autobiografie Missions très spéciales tot dan 113 mensen te hebben opgepakt, 500 gijzelaars te hebben vrijgekregen en een rol te hebben gespeeld bij de beëindiging van 61 gewapende acties. (AFP, AP)