Balvaardige spelers ontbreken bij Go Ahead Door onze redacteur

DEVENTER, 11 JUNI. Rondom de Adelaarshorst van Deventer heerst dezer dagen een eufore stemming. In strijd met de verwachtingen maakt Go Ahead Eagles een grote kans terug te keren in de eredivisie. Na drie wedstrijden en halverwege de nacompetitie van de eerste divisie is de club uit Deventer nog ongeslagen. Gisteren won Go Ahead na een spannende en spectaculaire wedstrijd met 3-2 van Cambuur.

Niet mooi, wel enthousiast, dat geldt tegenwoordig voor Go Ahead. De dagen dat balvaardige spelers de toon zetten is al lang voorbij. Nu wordt in de Deventer ploeg de dienst uitgemaakt door voetballers die hun beste tijd hebben gehad en door jonge voetballers die het vooral van hun werklust moeten hebben. Maar waarom zou trainer Jan van Staa klagen? Wanneer over een week - of misschien wel eerder - de terugkeer naar de eredivisie kan worden gevierd, zien ze in Deventer wel verder.

Duidelijk is dat Go Ahead met het spelersarsenaal van nu weinig kans heeft zich in de hoogste klasse te handhaven. Minimaal vijf spelers zullen, volgens Van Staa, de gelederen moeten versterken wil Go Ahead volgend seizoen tegen de grote clubs een kansje maken. Daarnaast is het de vraag of Go Ahead het vertrek van twee van zijn beste spelers (Hulshoff naar Twente en Rorije naar Groningen) kan opvangen.

Go Ahead zou zich moeten troosten met de gedachte dat voor clubs met gezelligheid geen plaats meer is tussen de clubs die worden beheerst door machtswellust en geldzucht. Lekker in de sfeervolle Adelaarshorst voetballen en niet in pretentieuze stadions waar de zakenlui zich op de borst slaan. Gewoon eerste divisie spelen met jonge voetballers die (nog) niet rijp voor de top zijn en met oude spelers die in hun nadagen nog even hun vaardigheden kunnen tonen.

Zoiets als waarvan de aanhangers van Go Ahead nu genieten: Een elftal rondom de oudjes Boerebach (33), Verkuyl (33), Krüzen (32) en Hofstede (31) en de jonge talenten Sikora (19) en Rorije (23). Onder leiding van de kleine en enthousiaste trainer Van Staa, die na de winterpauze de ontslagen Leo van Veen opvolgde, heeft Go Ahead zich ontwikkeld tot een ploegje waarin de ouderen hun techniek bijna ondergeschikt maken aan werklust en de jongeren naar hartelust hollen alsof hun leven ervan afhangt.

Cambuur beschikt over een spelersgroep die in de eredivisie beter tot haar recht kan komen dan Go Ahead. Het elftal van trainer Han Berger speelt herkenbaar en doordacht voetbal. Groot, machtig en sterk zijn de voetballers van Cambuur bovendien vergeleken bij die van Go Ahead, waar Hulshoff, Peelen, Michels, Waslander, Clesjenco en Sikora net zo klein zijn als Van Staa. Maar waar Cambuur vaak wordt beslopen door zelfgenoegzaamheid, schoffelt Go Ahead als een boer die begint te werken als hij de haan hoort kraaien en ermee ophoudt wanneer de kippen op stok gaan.

Zonder de belangrijke verdediger Hofstede en topscorer Tammer (beiden geschorst) trok Go Ahead gisteren ten strijde. Maar voordat de spelers uit Deventer goed en wel aan het werk waren, kopte Cambuur-middenvelder Keizer de bal uit een vrije trap van Arts achter doelman Scheutjens: 0-1. Cambuur bleef beter spelen, maar de werklust van de spelers van de thuisclub leidde tot meer resultaat. Uit een fortuinlijke voorzet van Peelen gleed Michels de bal in het doel: 1-1.

Tien minuten na rust scoorde Michels weer (zijn vierde al in de nacompetitie). Hij schoot uit een hoekschop van Krüzen met een volley zijn ploeg naar een 2-1 voorsprong. Go Ahead kreeg met snelle uitvallen vervolgens nog meer kansen, maar het ontbrak aan rust om te scoren. Een fraaie voorzet van Krüzen bereikte in de 66ste minuut het hoofd van Rorije, die de bal via de binnenkant van de paal in het doel kopte: 3-1. Invaller Van Utrecht maakte kort voor tijd de laatste tegentreffer voor Cambuur: 3-2.

Go Ahead bleef overeind. Vrijdag wacht de return in Leeuwarden tegen Cambuur. De Friezen staan zes punten achter op Go Ahead, maar uitgeschakeld zijn ze niet. De nacompetitie heeft meer verrassende wendingen gekend. Soms wint de favoriete club, soms de kansloze. Maar altijd promoveert een club die weet dat handhaven in de eredivisie een zware klus is.

    • Guus van Holland