Automatiseerders betalen forse 'aanbrengpremies'

Werknemers van Nederlandse automatiseringsbedrijven kunnen geld verdienen als zij arbeidskrachten werven voor hun werkgever. De 'aanbrengpremie' kan oplopen tot duizenden guldens.

ROTTERDAM 11 JUNI. De ruim vijfhonderd Nederlandse werknemers van automatiseerder Logica verdienen maximaal tienduizend gulden als zij een nieuwe collega binnenbrengen. “Onze eigen werknemers zijn een belangrijke bron bij de werving en selectie”, zegt J. Wenneker van Logica. Bij de Nederlandse vestiging van dit Amerikaanse bedrijf is in het afgelopen jaar een op de drie nieuwe krachten op die manier binnengebracht.

Het bedrag van tienduizend gulden, aldus Wenneker, wordt alleen uitgekeerd aan werknemers die bijvoorbeeld een projectleider of een consultant binnenbrengen. Een nieuwe employee die nog maar pas is afgestudeerd levert veel minder op, maar de minimum vergoeding bedraagt nog altijd drieduizend gulden.

Logica betaalt de helft van de vergoeding op de eerste dag dat de nieuwe werknemer in dienst is. De andere helft volgt volgens Wenneker na zes maanden.

Ook diverse andere automatiseerders betalen zogenoemde aanbrengpremies, sommigen zelfs al geruime tijd. Vergeleken met de bedragen die Logica zijn werknemers biedt zijn de bedragen die bij Cap Gemini verdiend kunnen worden volgens een woordvoerder 'peanuts'. Exacte bedragen geeft Cap Gemini niet, maar netto houdt de medewerker die een nieuwe collega binnenhaalt volgens de woordvoerder niet meer over dan een paar honderd gulden. Succesvol wil Cap Gemini de methode niet noemen, omdat het geen storm loopt met nieuwe aanmeldingen. Maar gezien de krappe arbeidsmarkt moeten automatiseerders elke kleine mogelijkheid tot het binnenhalen van nieuw personeel met beide handen aangrijpen. Volgens een schatting die ING Barings vorige maand heeft gemaakt bestaan er in Nederland vacatures voor omstreeks tien procent van het huidige personeelsbestand. Volgens de zakenbank is de succesvolle werving van nieuw personeel een van de belangrijkste sleutels tot succes in de branche.

Ook Getronics bevestigt dat het werft via de eigen werknemers. Dat gebeurt echter uitsluitend bij het bedrijfsonderdeel Getronics Software (700 medewerkers). Algemeen directeur E. Trautig van Getronics Software schat dat omstreeks 15 procent van zijn nieuwe medewerkers wordt binnengebracht door eigen personeel.

Onafhankelijk van het kaliber van de nieuwe kracht betaalt Getronics drieduizend gulden. Evenals bij Logica wordt volgens Trautig bij aantreden alleen een eerste tranche uitbetaald, want “je kunt natuurlijk allerlei trucjes verzinnen” om met deze regeling geld binnen te halen.

Trautig spreekt van een 'magneetbonus', maar dat is niet de enige beloning die het binnenhalen van een nieuwe kracht oplevert. Volgens Trautig toont een medewerker “betrokkenheid door buiten het bedrijf te zoeken naar nieuwe mensen”. Dat komt volgens de Getronics-directeur zijn carrièreperspectief ten goede.

Ook het snelgroeiende automatiseringsbedrijf Baan erkent het eigen personeel wel eens betaald te hebben voor het binnenhalen van een nieuwe kracht. Baan wil echter uit concurrentie-overwegingen niet zeggen of dat nog steeds gebeurt. Computer Management Group zegt zich niet te willen inlaten met betaling van aanbrengpremies. Volgens een woordvoerder is het niet gepast op die manier personeel bij de concurrentie weg te halen.

    • Michiel van Nieuwstadt