Zoon Saddam loopt nu met krukken

BAGDAD, 10 JUNI. Saddam Husseins oudste zoon, Uday (33), kan met de hulp van krukken weer lopen, zes maanden nadat hij bij een aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad door veertien kogels werd getroffen. Op een videoband van Udays eigen Jeugdtelevisie is althans te zien hoe Uday gisteren te voet het Ibn Sina-ziekenhuis verliet, volgens het officiële persbureau INA “volledig hersteld van de verraderlijke en verachtelijke aanslag op hem”.

De Iraakse oppositie in ballingschap heeft herhaaldelijk gemeld dat Uday verlamd was gebleven als gevolg van de aanslag. Tot dusverre was Uday inderdaad alleen nog in een ziekenhuisbed of in een rolstoel te zien geweest.

Op de video wordt getoond hoe Uday leden van de ziekenhuisstaf de hand schudt, en vervolgens op krukken, en voornamelijk steunend op zijn rechterbeen, naar een parkeerplaats loopt in gezelschap van verscheidene lijfwachten en zijn broer Qusai. Intussen wordt bij de ingang van het ziekenhuis muziek gemaakt, en dansen er een paar mensen. Op de parkeerplaats worden zeven schapen geslacht, een traditioneel gebaar om uiting te geven aan dankbaarheid. De video eindigt wanneer Uday in een Mercedes stapt. Wie voor de aanslag verantwoordelijk was, is nooit duidelijk geworden. (AP)