Wolf krijgt van Washington nooit verblijfsvergunning

WASHINGTON, 10 JUNI. De voormalige Oost-Duitse meesterspion Markus 'Micha' Wolf (74) zal nooit een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten krijgen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

“De Amerikaanse visa-reglementering verbiedt de toegang voor buitenlanders die zich hebben schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten”, aldus het ministerie. In 1996 is aan Wolf ook een visum geweigerd om dezelfde reden.

Volgens het Amerikaanse ministerie is er geen gelijkenis met de situatie van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, die vroeger de leiding had over de Russische geheime dienst en die wel een visum kreeg.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA bood Wolf na de val van de Berlijnse Muur in 1989 nog een nieuw leven aan in Amerika, in ruil voor informatie over de activiteiten van Duitse spionnen tijdens de Koude Oorlog. (AFP)