Winkelen in Singapore via nieuw glasvezelnet

SINGAPORE, 10 JUNI. Bernard Yang biedt zijn brilmonturen vanaf vandaag aan via de computer. De Singaporese opticien laat potentiële klanten thuis voor hun pc de keuze maken voor de bril die hun het best past. Hoe? De klant roept zijn of haar gescande pasfoto op en zet met de computermuis de modellen uit Yangs virtuele winkel op eigen neus. Als de favoriete bril gevonden is, zorgt een druk op de knop voor de bestelling.

Yang verwacht veel van zijn nieuwe winkel, waar de brillen tot veertig procent goedkoper zijn dan in de 'echte' brillenzaak. “Ik hoef geen huur te betalen voor de winkel en ik heb geen personeel in dienst, daardoor zijn mijn brillen een stuk minder duur”, glimt de Singaporese entrepeneur.

Yang is een van de eerste winkeliers die profiteert van de mogelijkheden die Singapore zijn burgers sinds vandaag biedt. 400 Singaporese huishoudens zijn sinds vanmorgen via 'Singapore ONE' aangesloten op een nieuw high-tech netwerk waardoor ze via hun computer thuis kunnen winkelen, spelletjes spelen, films kijken, vakanties boeken of een potje mahjong spelen met een bekende elders op het tropische eiland aan de Straat van Malakka. Eind volgend jaar moeten alle 800.000 huishoudens in dit land zijn aangesloten op het netwerk.

Singapore ONE (een afkorting voor 'One Network for Everyone') gaat een stuk verder dan Internet. “Het verschil zit in de snelheid en de capaciteit waarmee dit netwerk werkt”, zegt Michael Yap, werkzaam bij Singapore National Computer Board. Het nieuwe systeem draait om een netwerk van glasvezelkabels die zowel geluid als beelden, grafieken en data kunnen vervoeren met een snelheid die vele malen hoger ligt dan die van telefoonlijnen. Het 'downloaden' van informatie of plaatjes op de computer geschiedt in een fractie van de tijd die bij Internet-gebruik nodig is. Ook op het vlak van veiligheid biedt het netwerk voordelen boven Internet. Singapore ONE is een gesloten, nationaal netwerk waarvan gebruikers via een persoonlijke 'smart-card' (een chipkaart) gebruik kunnen maken. Singaporezen krijgen overigens niet gratis toegang tot alle informatie. Zij moeten maandelijks iets minder dan vijftig gulden betalen om gebruik te maken van het netwerk.

Singapore's premier Goh Chok Tong noemde het nieuwe netwerk “het begin van een hele nieuwe manier van werken, leven en leren”. Singapore ONE maakt onderdeel uit van het plan van de Singaporese regering om het land om te vormen tot een 'intelligent eiland', een plek waar informatie-technologie de kwaliteit van het leven in vele opzichten verbetert. De kleine afmetingen van Singapore (24 bij 42 kilometer) maken de aanleg van een dergelijk netwerk makkelijk en hebben het eiland in de loop der jaren tot een soort laboratorium van Zuid-Oost Azië gemaakt: wat in Singapore succesvol is getest, wordt in omliggende landen snel gekopieerd.

Singapore toonde de wereld zijn technologische primeur bij de opening van 'Asia Telecom', een beurs die honderden bedrijven uit de wereld van elektronica en telecommunicatie bij elkaar brengt voor de uitwisseling van de allerlaatste snufjes der techniek. Grootscheepse deregulatie van de telecom-sector in veel Aziatische landen verschaft talloze bedrijven nieuwe mogelijkheden in 's werelds snelst groeiende consumentenmarkt.

    • Max Christern