VS boycotten nieuw bestuur van Hongkong

HONGKONG, 10 JUNI. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zal niet aanwezig zijn bij de beëdiging van de controversiële Voorlopige Wetgevende Raad die Hongkong gaat besturen na de komende soevereiniteitsoverdracht.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat vanochtend in Washington meegedeeld. De overdrachtsplechtigheid van Hongkong heeft plaats op 30 juni, de officiële beëdiging van de Voorlopige Wetgevende Raad zal gebeuren in de vroege uren van 1 juli. Met de boycot geeft Albright aan dat de VS niet instemmen met het 'ondemocratische' karakter van het nieuwe bestuur in Hongkong.

De Voorlopg Wetgevende Raad werd eerder dit jaar geselecteerd door een pro-Chinacomité. Een woordverder van de raad bestempelde de Amerikaanse boycot vanochtend als irrelevant. Hij zei namens Rita Fan, de president van de voorlopige raad: “De verantwoordelijkheid van de Voorlopige Wetgevende Raad is om de bevolking van Hongkong te dienen. Het interesseert ons niet hoe buitenlandse mogendheden over ons denken”.

De Britse Gouverneur Chris Patten heeft terstond de hoop uitgesproken dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen, aangezien de Voorlopige Wetgevende Raad volgens hem onconstitutioneel is en Hongkong een democratisch gekozen Wetgevende Raad heeft die op 30 juni middernacht door China zal worden ontbonden. De Democratische Partij heeft gisteren de rechter gevraagd een uitspraak over het onconstitutionele karakter van de raad te doen.

Niet bekend

Volgens diplomaten van de Europese Unie in Hongkong zal de Britse regering tijdens de Europese top in Amsterdam volgende week de medelidstaten verzoeken de beëdiging van de nieuwe raad eveneens collectief te boycotten. De nieuwe Franse regering zal volgens een diplomaat een krachtiger houding tegenover China aannemen dan het afgetreden kabinet-Juppé. De nieuwe Franse minister van Justitie, Elisabeth Guigou, is onlangs in Hongkong geweest en heeft de komende inkrimping van de burgerlijke vrijheden in Hongkong fel veroordeeld.

Niet bekend