Vervroegd pensioen populair

AMSTERDAM, 10 JUNI. Zestig procent van de Nederlanders van tussen de 25 en 40 jaar wil vervroegd stoppen met werken. Van die mensen die eerder met pensioen willen heeft echter 42 procent nog geen actie ondernomen om zich daarvoor te verzekeren. Negentien procent oriënteert zich nog.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Jongeren en Pensioen' van het bureau Trendbox in opdracht van levensverzekeraar Falcon Leven. Falcon is onderdeel van de Belgisch-Nederlandse financiële groep Fortis. De onderzoeksgroep bestond uit ruim vijfhonderd mensen van tussen de 25 en 40 jaar.

Mannen, zo blijkt uit het onderzoek, willen graag op hun 57ste jaar stoppen met werken, vrouwen op hun 53ste. Het zijn vooral mensen met modale en hogere inkomens die graag ruim voor hun 65ste hun baan willen opgeven. Lagere inkomensgroepen blijken niet geïnteresseerd in een vroeger pensioen.

Om met vervroegd pensioen te kunnen, nemen mensen hun toevlucht tot koopsompolissen en lijfrentes. Ook sparen zij via gewone spaarrekeningen voor hun “oude dag”.

Nederlanders blijken volgens Falcon voorzichtige spaarders die niet al te veel beleggen in effecten.

Falcon Leven verkoopt zijn verzekeringsproducten via tussenpersonen. Vorig jaar behaalde het Hoofddorpse bedrijf, dat honderd werknemers in dienst heeft, een premie-inkomen van 130 miljoen gulden. Het netto resultaat kwam uit op ongeveer 17 miljoen gulden. Dat is 60 procent meer dan in 1995. (ANP)