Verkade

ZAANDAM - United Biscuits, eigenaar van Koninklijke Verkade, onderzoekt de mogelijkheden voor verhuizing van de koekjes- en chocoladefabriek in Zaandam. Daardoor bestaat de kans dat het bedrijf het historische complex aan de Zaan verruilt voor een locatie elders, waar efficiënter kan worden geproduceerd.

De gemeente Zaanstad wil het bedrijfsterrein een woonbestemming geven, met behoud van de beeldbepalende gebouwen aan de rivier waarin ook ruimte kan komen voor kantoren, galerieën en musea. Verkade begon zijn activiteiten in de monumentale stoombroodfabriek aan de Zaan in 1886. De productie van brood werd snel uitgebreid met die van koekjes, chocolade, beschuit en waxinelichtjes. Verdere groei van de onderneming heeft het bedrijfscomplex in de loop der decennia nog andere gebouwen opgeleverd die uit historisch oogpunt van belang zijn. Zo is het oude hoofdkantoor opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School.

De rivier de Zaan en zijn oevers verliezen steeds meer hun oude industriële functie. Enkele jaren geleden verplaatste ook Albert Heijn al zijn Marvelo-fabriek (koffie, thee, pasta's en wijnbottelarij) van de Zaanoever naar een industriegebied elders. (Foto's J⊘rgen Krielen)