'Verdachte pleegde aanslag alleen'

DEN HAAG, 10 JUNI. De aanslag bij de familie Kösedag in de Frans Halsstraat in Den Haag is het werk van één dader. Dat zegt mr. S. Kouwenhoven, de advocate van de 25-jarige verdachte die de brandstichting bij zijn oom en tante heeft bekend. Volgens de advocate is haar cliënt bijzonder emotioneel in zijn verklaringen: “Hij voelt zich vernederd, gekwetst door wat Zeki Kösedag in het bijzonder over hem heeft gezegd. Dat zou allemaal achter hem om zijn gegaan en gedurende lange tijd. Mijn cliënt is daardoor over het kookpunt geraakt”, aldus Kouwenhoven.

De politie blijkt te beschikken over een tweede videoband, gemaakt bij een pompstation aan de Waldorpstraat. Hierop is de verdachte te zien, terwijl hij een jerrycan met benzine vult. De band is recent getoond aan Zeki Kösedag en zijn familie, die de verdachte prompt herkenden. Zij hadden hem al in een eerder stadium van het onderzoek genoemd als mogelijke dader.

Niet bekend

Volgens Kouwenhoven is vast komen te staan dat de brandstichting geen racistische of politieke achtergrond heeft. “Het ligt zuiver in de familiesfeer, al weten we nog niet precies wat er allemaal is voorgevallen”, aldus de advocate.

De Turkse kranten besteden in kleine artikelen aandacht aan de onthulling dat een neef van de familie Kösedag de brand heeft aangestoken. De Turkse regering en de minister voor Mensenrechten, die naar aanleiding van de dood van zes landgenoten voor een ontmoeting met premier Kok naar Nederland kwam, hebben officieel niet op de ontwikkelingen gereageerd.