The Longest Day

Het zou de heer Bas Blokker tot eer hebben gestrekt indien hij zich iets meer had verdiept in de geschiedenis van de film 'The longest day' (2 mei), die een weergave is van het gelijknamige boek van Cornelius Ryan. Dan had hij geweten dat hetgeen hij kenmerkt als 'mannenkitsch', 'schaamteloze cliché's', film 'met een hoog testosterongehalte', drama in de beste traditie van het Hollywoodsysteem', van a tot z werkelijk gebeurde feiten weergeeft.

Cornelius Ryan vertelt in zijn voorwoord hoe hij tien jaar lang al het beschikbare gepubliceerde materiaal heeft bestudeerd, waaronder Von Rundsted's en Rommels' dagboeken en een schat aan in beslag genomen Duitse documenten die speciaal voor dit boek werden vrijgegeven. Persoonlijk voerde hij zevenhonderd interviews met overlevenden van D-Day, en hun ervaringen worden nauwkeurig in het boek (en in de film) weergegeven.

De New York Times schreef over dit boek dat toekomstige historici zich zouden moeten wenden tot 'The Longest Day' voor een authentieke herschepping van een van de gewichtigste dagen in de geschiedenis van de mensheid.

    • E. Bax-Luitse