Tabakswet Congres VS op de lange baan

NEW YORK, 10 JUNI. Een wetsvoorstel dat de tabaksindustrie vrijstelt van rechtsvervolging in ruil voor honderden miljarden dollars zal mogelijk pas volgend jaar in het Congres aan de orde komen. Tabaksaandelen van bijvoorbeeld Philip Morris en RJR Nabisco, zijn als gevolg daarvan aan het dalen.

Trent Lott, voorzitter van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Amerikaanse Senaat, heeft laten doorschemeren dat een vol programma in het najaar mogelijk geen plaats biedt aan tabakswetgeving. Een akkoord in het Congres moet de basis vormen voor een wet die de aansprakelijkheid ten aanzien van tabaksprodukten regelt. In ruil voor een bedrag dat wellicht 300 miljard dollar zou bedragen kon de industrie worden vrijgesteld van verdere vervolging. Onderhandelingen hierover tussen de tabaksindustrie en de officieren van justitie van Amerikaanse deelstaten zijn vertraagd. In juli begint in Mississippi een eerste rechtszaak.