't Seepaert aan de wijnstraat te Dordrecht

Foto: DORDRECHT - Het is volgens directeur C. Huijts van de vereniging Hendrick de Keyser een klein wonder dat het woonhuis 't Seepaert (midden) er na vijfhonderd jaar nog zo bij staat. Hij is vooral verguld met het dak van het pand, het oudste complete woonhuis van Nederland.

“De kap van het huis is van voor naar achter en van boven tot onder authentiek. Net als de natuurstenen voorgevel en de facetgeschuurde spiltrap. Dat maakt het huis zo bijzonder”, vindt Huijts. “Daarom durf ik te zeggen dat het huis van kelder tot nok onaangetast is door de tijd. Zo compleet tref je een woonhuis zelden aan. Gewoonlijk wordt een huis door elke generatie grondig gerenoveerd.”

Woonhuis 't Seepaert aan de Wijnstraat in Dordrecht stamt niet uit 1530 zoals eerst werd gedacht, maar is ruim dertig jaar eerder omstreeks 1495 gebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van houtmonsters die van het pand zijn genomen. Het hout waarmee het huis is opgetrokken is tussen 1490 en 1493 gekapt. Hendrick de Keyser heeft berekend dat het hout twee of hooguit vijf jaar later bij de bouw van 't Seepaert is gebruikt. De vereniging koopt en restaureert architectonisch en historisch waardevolle panden in Nederland. Zij heeft 320 gebouwen onder haar hoede. Het is niet de bedoeling dat 't Seepaert na de restauratie wordt bewoond. (Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)