Snel, sneller, snelst

“En dan nu de internetverkeersmededelingen. Het is rustig op het Nederlandse deel van Internet. Er heersen goede surfcondities. De verwachtingen voor het weekeinde: toenemende drukte en enkele files.”

Een dergelijk verkeersbericht voor de elektronische snelweg is wat Jan Jacobs van het Instituut voor Internetsnelheidsmeting (IVIS) voor ogen staat. Als het aan hem ligt, is een filemelding voor surfers straks net zo gewoon als het verkeersbericht voor automobilisten.

Iedereen kent de klachten over het trage internet: websites die tergend langzaam tevoorschijn komen, ellenlange downloadsessies en onbereikbare e-mail.

Het eind mei opgerichte IVIS, onderdeel van de Wegener Arcade-dochter Netcast, probeert onder de naam Fileweb (www.fileweb.nl) te meten hoe snel het Internet is. De snelheid van een verbinding wordt door verschillende factoren beïnvloed. Door de snelheid van het modem bijvoorbeeld en de kracht van de PC waarmee gesurfd wordt.

Toch leveren een sneller modem en een nieuwe computer niet altijd de verwachte hogere snelheid op. Ook het aantal mensen dat via dezelfde provider online is of de capaciteit van de backbone (de verbinding met de rest van Internet) van de aanbieder zijn van belang.

IVIS verzamelt bij een aantal Nederlandse Internetproviders meetgegevens. Op de servers van die providers staan programmaatjes van IVIS. Elke keer als een surfer vanaf het IVIS-systeem naar een meewerkende provider gaat om te testen hoe snel zijn verbinding is, zendt dat programma gegevens naar IVIS. Daaruit wordt een gemiddelde gedestilleerd dat de IVIS-index wordt genoemd. Tegelijkertijd wordt geregistreerd waar de bezoeker van Fileweb vandaan komt, bij welke Internetaanbieder hij een abonnement heeft en welke browser hij gebruikt.

Wie de site van IVIS in de gaten houdt, ziet inderdaad dat de index in de loop van de dag stijgt, wat volgens Jacobs betekent dat de snelheid van het Internet afneemt.

Volgens Felipe Rodriquez, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Internetproviders (NLIP), is de IVIS-index verwarrend. “Het is onduidelijk hoe IVIS meet en wat er precies gemeten wordt. IVIS geeft slechts een momentopname. Daardoor verschijnen in de media verschillende verhalen. De ene dag is Euronet de snelste provider in Nederland. De volgende dag Xs4all, en de dag erna weer een andere provider.”

Prof. dr. Jaap van Till, hoogleraar netwerktechnologie aan de TU Delft, vindt het jammer dat IVIS niet vertelt waar de files in het netwerk zijn. “Doordat IVIS slechts een gemiddelde meet, wordt interessante informatie over drukbezette en overbelaste verbindingen er uit gefilterd.” Een verbinding op Internet bestaat uit verschillende schakels tussen telecommaatschappijen en providers. Consumenten zouden makkelijker verhaal kunnen halen als ze inzicht hebben in de knooppunten, aldus Van Till.

Ook Richard Zuidhof van EnerTel heeft twijfels over de meetmethode van IVIS. “Als ik een fors bestand aan het downloaden ben en ik surf bij de IVIS-test langs dan krijgt mijn provider een slechte score. De getallen zijn erg beïnvloedbaar en de uiteindelijke resultaten liggen eigenlijk te dicht bij elkaar om onderscheid tussen providers te kunnen maken.”

Er zijn meer kanttekeningen te plaatsen bij het initiatief van IVIS. Zo maken de meeste grote Internetaanbieders gebruik van proxyservers met kopieën van de meest bezochte websites waardoor die sneller bereikbaar zijn.

Niet bekend

    • Marie-José Klaver