Rusland roept Taliban op tot onderhandelen

MOSKOU, 10 JUNI. Rusland heeft de fundamentalistische Taliban in Afghanistan opgeroepen een einde te maken aan de burgeroorlog en onderhandelingen te beginnen. Volgens onderminister van Buitenlandse Zaken, Viktor Posoevaljoek, streeft de Taliban naar normale betrekkingen met Rusland. Dat verklaarde Posoevaljoek tegenover het Russische persbureau Interfax, na een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Taliban in Pakistan.

Moskou heeft troepen in Tadjikistan, aan de grens met Afghanistan, gestationeerd, en maakt zich grote zorgen over de successen van de Taliban. Het fundamentalisme zou moegelijk naar Tadzjikistan kunnen overslaan. Bovendien bestaat de angst voor grote groepen Afghaanse vluchtelingen. Zondag hebben Tadzjiekse grensbewakers drie mensen gedood die probeerden vanuit Afghanistan de grens over te steken.

Posoevaljoek zegt er in zijn gesprek met de Taliban op te hebben aangedrongen “met politieke in plaats van militaire middelen een einde te maken aan de crisis”. Hij heeft aangedrongen om een brede coalitieregering die steun heeft van alle partijen in het Afghaanse conflict.

Met een verwijzing naar de bloedige interventie van het Sovjet-leger tussen 1979 en 1989 zei Posoevaljoek dat de huidige Russische politieke houding niet mag worden geïdentificeerd met de periode dat Sovjet-troepen in Afghanistan waren. Posoevaljoek zei dat de Russische houding de instemming heeft van Pakistan, een land dat volgens verschillende bronnen de Taliban bij zijn opmars zou hebben gesteund.

De Taliban zou bereid zijn onderhandelingen te openen met generaal Abdul Malik, een krijgsheer uit het noorden van het land. Malik moet dan wel eerst zijn bereidheid tot serieuze gesprekken laten blijken door krijgsgevangenen vrij te laten. Tot nu toe hadden de Taliban steeds geësit dat eerst alle gevangenen moesten worden vrijgelaten, voordat onderhandelingen konden beginnen. (Reuter, AFP)