Regering van Jospin geeft Vilvoorde hoop

PARIJS, 10 JUNI. “Positieve resultaten” beloofde Frankrijks minister van financiën en industrie Strauss-Kahn de werknemers van de Renault-fabriek in Vilvoorde gisteren in Luxemburg. Vandaag werden in Parijs op de aandeelhoudersvergadering van Renault mededelingen verwacht over een mogelijk uitstel van de sluiting van de Belgische fabriek.

Terwijl de Franse vakbonden hun Belgische collega's steunden bij het protest rond de vergaderingen van commissarissen en aandeelhouders, liepen de mannen uit Vilvoorde verderop in Parijs ook in de voorhoede. Vanaf één uur vanmiddag marcheerde een défilée van tienduizenden over de boulevards om op te komen voor werkgelegenheid in Europa.

In de Franse en Belgische pers werd vanmorgen gespeculeerd over uitstel van de sluiting in Vilvoorde. Zo meldde de Belgische krant Le Soir dat de Belgische Renaultvestiging wat respijt zou krijgen om een nieuwe overnamekandidaat te zoeken. Het blad voorspelde dat dit vanmiddag in Parijs zou worden bekendgemaakt.

De Belgische minister van economische zaken Philippe Maystadt, die gisteren een ontmoeting had met zijn Franse collega Strauss-Kahn, bevestigde vanmorgen dat er 'positief nieuws' op komst is. Of dat betekent dat Renault-Vilvoorde open blijft, wilden Maystadt noch Strauss-Kahn zeggen. Maystadt: “Het is aan de directie van Renault om daarover mededelingen te doen.

''Formeel gaat de fabriek met 2800 werknemers nog steeds eind juli dicht. Daartoe besloot de Renault-directie om de produktie in een blijvend tegenvallende markt goedkoper te maken. Door de kosten te drukken en het aantal fabrieken te beperken hoopt Renault zijn winstgevendheid te herstellen.

De nieuwe Franse premier Jospin heeft tijdens de recente verkiezingsstrijd twee keer positie ingenomen ten gunste van de Belgische Renaultwerknemers. Hij liep in Brussel mee met hun protestmars; onlangs eiste hij in Lille dat de beslissing teruggedraaid zou worden. De Franse overheid bezit 46 procent van de aandelen in het voormalige staatsbedrijf. Sinds hij premier is heeft Jospin zich niet meer uitgelaten over de zaak.

Ook de Belgische premier Dehaene, die hem zaterdag in Parijs opzocht, kreeg geen concrete toezegging. Uitstel van de sluiting zou tijd geven voor verbetering van de afvloeïingsvoorwaarden, of wijziging van het hele plan kunnen opleveren.

De Belgische werknemers, die gisteren aan een driedaagse staking begonnen, zijn bereid over gewijzigde arbeidsvoorwaarden te spreken. Renault-president Schweitzer heeft dat totnogtoe van de hand gewezen.

In Parijs vond vanmiddag een grote demonstratie plaats voor meer werkgelegenheid. Vanuit het Belgische Vilvoorde zijn ruim duizend Renaultarbeiders afgereisd om deel te nemen aan de mars.

    • Marc Chavannes