Para-tbc kost jaarlijks zeker veertig miljoen

ROTTERDAM, 10 JUNI. De veeziekte para-tuberculose, die mogelijk verband houdt met de ziekte van Crohn, een darmaandoening bij de mens, veroorzaakt jaarlijks een schade van veertig tot zestig miljoen gulden in rundveehouderijen.

Een werkgroep met medewerkers van de ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid, van het landbouw-onderzoeksinstituut ID-DLO in Lelystad en van de Gezondheidsdienst voor Dieren, onderzoekt sinds vorig jaar onder leiding van Landbouw de mogelijkheden om de oude veeziekte uit te bannen.

Para-tuberculose komt in Nederland en andere westerse landen voor bij herkauwers. Volgens dierenarts F.G. van Zijderveld, hoofd van de afdeling bacteriologie van het ID-DLO, is ongeveer 2 procent van de Nederlandse koeien besmet. De dieren staan op 20 procent van de Nederlandse rundveebedrijven. De infectie verloopt zeer langzaam. De kalveren worden besmet, meestal via de mest van oudere dieren. Pas na vier jaar treden er bij de dieren ziekteverschijnselen op. Ze gaan minder melk geven. Daarna krijgen ze last van chronische waterige diarree en vermageren ze doordat ze hun geïnfecteerde darmen het voedsel niet meer goed opnemen.

Volgens sommige darmonderzoekers is de ziekte van Crohn de para-tuberculose van mensen. De ziekte van Crohn is een chronische zwerende ontsteking in de darmen. Bij meeste patiënten zitten de onstekingshaarden in de dikke darm. De ziekte begint meestal langzaam, met buikpijn, een veranderend ontlastingspatroon, koorts en een beroerd gevoel. Later ontstaat waterige, meestal niet-bloederige diarree, of kunnen darmverstoppingen of perforaties ontstaan die operatief ingrijpen noodzakelijk maken. Darmgedeelten waarin de zweren langdurig aanwezig zijn, moeten op den duur chirurgisch worden verwijderd.

Uit die darmgedeelten heeft de Amerikaanse onderzoeker R. Chiodini in 1984 voor het eerst Mycobacterium paratuberculosis geïsoleerd. Het is de bacterie die in herkauwers para-tuberculose veroorzaakt. Volgens de in het Rijnstateziekenhuis in Arnhem werkende maag-darmspcialist dr.C.J.J. Mulder is de stand van zaken nu dat nog steeds in een klein percentage van het weggehaalde darmmateriaal de bacterie wordt gevonden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het verband tussen de ziekte van Crohn en para-tuberculose zo onzeker dat geen nadere maatregelen nodig zijn, zei een woordvoerder .