Organen runderen moeten vernietigd

DEN HAAG, 10 JUNI. Hersenen, milten en ruggenmerg van runderen zullen binnenkort niet meer in slachterijen worden verwerkt, maar worden vernietigd. In deze organen bevinden zich doorgaans de besmette prionen van runderen als deze lijden aan de gekkekoeienziekte (BSE).

De ministers Van Aartsen (Landbouw) en Borst (Volksgezondheid) zullen nog deze week een besluit nemen over de manier waarop deze organen vernietigd moeten gaan worden. Dit heeft een woordvoerder van Volksgezondheid bevestigd.

De maatregelen zijn het directe gevolg van de uitbraak van gekke-koeienziekte in Nederland, eind maart bij een bedrijf in Wilp en korte tijd daarna bij een veehouder in het Friese Kollum. Mensen die organen van met BSE besmette koeien eten zouden de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob kunnen krijgen. Nadat was vastgesteld dat de gekkekoeienziekte was uitgebroken lag het, aldus de woordvoerder, in de verwachting dat de organen vernietigd zouden worden.

Op dit moment worden alleen de organen van zieke of verdachte koeien vernietigd. De organen van de andere runderen mogen nu nog worden verwerkt in diervoer of voedingsproducten. Landbouw en Volksgezondheid moeten nog bezien of in plaats van alleen de hersenen van runderen niet de hele koeienkop vernietigd moet worden, dat zou ook mogelijke besmetting via het zenuwweefsel uitsluiten.

Dagelijks worden in Nederland ongeveer vierduizend runderen geslacht. Hoe de destructie of mogelijk zelfs verbranding van de organen van de runderen zal worden uitgevoerd is nog niet duidelijk. In verband met de varkenspest in het zuiden van het land is er een aanzienlijk gebrek aan destructiecapaciteit.