Nieuwe hockeyploeg moet voor WK leren bikkelen

Na de gouden olympische medaille in Atlanta namen drie internationals afscheid van de nationale hockeyploeg. Een jaar voor het WK in Utrecht werkt bondscoach Oltmans aan een nieuw team. 'We zijn op de goede weg.'

ROTTERDAM, 10 JUNI. Aan het slot van de hockeycompetitie was bondscoach Roelant Oltmans binnen een week getuige van het afscheid van drie coryfeeën, Floris Jan Bovelander, Marc Delissen en Taco van den Honert. Hij vond het niet de prettigste momenten en raakte af en toe zelfs geëmotioneerd. “Het was niet niks wat daar stopte. Deze kerels hebben heel wat betekend voor ons hockey”, aldus Oltmans.

De drie topspelers waren vorig jaar, na het gouden olympische toernooi, al bij het Nederlands team gestopt. Hoewel anderen in de hockeywereld nog twijfelden, heeft Oltmans nooit de hoop gehad dat Bovelander, Delissen en Van den Honert nog zouden terugkeren voor het WK van volgend jaar in Utrecht. “Nee, ze zijn heel expliciet geweest in hun besluit. Ik heb ook op geen enkele manier geprobeerd druk op ze uit te oefenen. Dat vond ik niet gepast.”

Oltmans heeft zich derhalve volledig geconcentreerd op de samenstelling van een ploeg zonder de drie genoemde hockeyers. Op het eerste gezicht verloopt dat proces veelbelovend. Het 'nieuwe' Nederland won na Atlanta verrassend de Champions Trophy in Madras en werd tweede bij een sterk bezet jubileumtoernooi in Pakistan. “We zijn de goede weg ingeslagen”, concludeert Oltmans, die ook geen beroep meer kan doen op nóg een olympische basisspeler, Leo Klein Gebbink. Hij heeft wegens werkzaamheden bedankt.

Oltmans heeft in zijn huidige selectie nog de beschikking over drie dertigers, doelman Ronald Jansen, Wouter van Pelt en de onverzettelijke Jacques Brinkman die inmiddels al 241 interlands heeft gespeeld. Ook de 26-jarige Stephan Veen (186 interlands) en de 25-jarige Erik Jazet (126) kunnen inmiddels onder de echte routiniers worden gerangschikt. Verder hebben jongere spelers zich uitermate snel ontwikkeld, zoals Bloemendaler Teun de Nooijer (21 jaar, maar al 83 interlands), de Bossche spelverdeler Jeroen Delmee en het nieuwe strafcornerkanon, Bram Lomans.

Oltmans: “Toen ik hoorde dat er zoveel ervaren spelers zouden stoppen, dacht ik in eerste instantie: jezus, wat gebeurt er! Maar we hebben de door hen ontstane hiaten behoorlijk weten te vullen. Als er misschien toch iets is wat we nog missen, dan is dat het bikkelend vermogen en de lange pass van Bovelander. Daar wordt aan gewerkt.”

De weg naar Utrecht '98 is nog lang. Tot de eerste WK-wedstrijd, op 20 mei in stadion Nieuw-Galgenwaard, staat een uitgebreid voorbereidingsprogramma gepland, met diverse toernooien en buitenlandse trips. Deze week wordt daarmee een start gemaakt met het toernooi om de Rabobank International Trophy in eigen land, waaraan naast Nederland wereldkampioen Pakistan, Engeland en Zuid-Afrika meedoen. Het toernooi wordt op verschillende plaatsen in Nederland gespeeld. Donderdag wordt in Breda gehockeyd, zaterdag in Rotterdam en zondag in Amstelveen. Bovendien speelt Nederland vanavond nog een oefenpartij tegen Engeland in Groningen.

De ploeg die speelt, komt voort uit de selectie van 23 namen die Oltmans in maart bekendmaakte. Klein Gebbink en Bastiaan Poortenaar zijn daar definitief uit verdwenen. Een aantal anderen, zoals Sander van Heeswijk, Dirk Loots en Tycho van Meer, is tijdelijk niet beschikbaar.

De laatste maanden van de competitie hebben zich geen nieuwe namen aangediend. Toch is Oltmans een aantal spelers opgevallen die hij in de gaten houdt. Zij moeten komend seizoen bewijzen of ze voor selectie in aanmerking komen. “Niets is nog zeker. De WK-ploeg is een open verhaal”, aldus Oltmans. Bij zijn keuze speelt het mentale aspect een belangrijke rol. Nederland speelt tijdens het WK thuis en dat betekent voor de internationals extra druk. Oltmans: “Er wordt een prestatie van ons verwacht. Maar we focussen ons nog niet op goud. We denken in processen, concentreren ons op verbeteringen van ons spel. Tijdens het WK moeten we ons aan de hectiek onttrekken. Dat zal niet meevallen.”

Inmiddels is de groepsindeling voor het WK bekend. Nederland zit in een poule met Duitsland, India, Kenia, Nieuw Zeeland en Zuid-Korea.