Nieuwe gevechten in Brazzaville

BRAZZAVILLE, 10 JUNI. In de Congolese hoofdstad Brazzaville is vannacht en vanochtend opnieuw zwaar gevochten tussen een opstandige militie en het regeringsleger. De strijd nam later in kracht af. Parijs probeert een staakt-het-vuren en een vredesregeling te bewerkstelligen.

Volgens de Congolese staatsradio heeft de militie van oud-president Denis Sassou-Nguesso, de 5.000 man tellende Cobra's, het grootste deel van de hoofdstad veroverd op het regeringsleger van president Pascal Lissouba sinds de strijd midden vorige week uitbrak. Het leger zou het zuidelijk deel van Brazzaville nog in handen hebben. Lijken liggen langs de straten, aldus mensen die de luchthaven gisteravond bereikten.

Frankrijk, de vroegere koloniale mogendheid, heeft zijn militaire aanwezigheid in Congo gisteren op 600 man gebracht, vandaag zouden er nog 250 bij komen. Dezen worden met name ingezet bij de evacuatie van buitenlanders, onder wie 2.000 Franse staatsburgers. Het Internationale Rode Kruis heeft zijn operaties in Congo opgeschort in verband met de gevechten, maar nog niet besloten zijn personeel te evacueren.

Een woordvoerster van de Franse president Jacques Chirac meldde gisteravond dat Sassou-Nguesso en Lissouba in telefoongesprekken met Chirac beiden in principe hadden ingestemd met een staakt-het-vuren en met vredesoverleg. De Gabonese president Omar Bongo - schoonzoon van Sassou-Nguesso - zou daarbij als bemiddelaar dienen. Een medestander van Sassou-Nguesso verklaarde later met het principe van een bemiddeling door Bongo in te stemmen, maar hij herhaalde dat Lissouba eerst moet erkennen dat hij de agressor is. Hij voegde eraan toe dat een staakt-het-vuren uit bemiddeling kan voortvloeien, maar dat van een onmiddelijk bestand geen sprake kon zijn.

Ook Amerikaanse ambassade-functionarissen in Brazzaville staan in contact met beide partijen om te proberen een bestand te regelen, met name om de evacuatie van buitenlanders te vergemakkelijken.

De gevechten begonnen vorige week toen het regeringsleger de woning van oud-president Sassou-Nguesso omsingelde in het kader van een campagne om voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van 27 juli rivaliserende milities te ontwapenen. Sassou-Nguesso werd bij de presidentsverkiezingen van 1992 verslagen door Lissouba, en de twee zijn rivalen gebleven. Hun rivaliteit leidde in 1993 tot bloedvergieten tijdens de parlementsverkiezingen. (Reuter, AFP, AP)